ОТВРАТ: Български полицаи биха, ограбиха и изгониха от страната бежанец от Афганистан

Подчинените на Рашков удряли и непълнолетния брат на експулсирания - докато детето било със счупен крак

Политика
14:42 - 27 Юли 2022
5749
ОТВРАТ: Български полицаи биха, ограбиха и изгониха от страната бежанец от Афганистан

Бежанец от талибанския режим в Афганистан у нас е бил изгонен напълно незаконно и е бил бит многократно от служители на МВР шефа в оставка Бойко Рашков. За скандалния случай съобщиха няколко организации, занимаващи се с правата на лицата с хуманитарен статут у нас.

„Мислих си, колко прекрасни са едни обувки, не може никога да има грозни обувки в този свят, всички обувки са красиви". Думите са на афганистанец, отблъснат по особено унизителен начин към територията на Турция на 27-28 април тази година, принуден да ходи бос с кървящи крака в продължение на дни.

През юни той се обръща към организацията "Каритас" в София със сигнал, че е станал жертва на принудително изтласкване от България, вече предоставила му закрила. 

"Случаят на г-н А.Х. синтезира установената практика на особено тежки нарушения на основните човешки права на българо-турската граница, изразени в над 150-те сигнала, получени в неправителствения сектор само за тази година, както и още 1,681 случаи засягащи 23,742 лица, констатирани на същата граница от Български хелзински комитет в рамките на тристранния механизъм за наблюдение за периода от 1 януари до 30 юни 2022 г.

На 27 и 28 април 2022 съгласно неговите изявления г-н А.Х. е бил трикратно
изведен не по установения ред и не на установените за това контролно-пропускателни
пунктове от България към територията на Турция след полицейска проверка, при която незаконосъобразно и без надлежна процедура му е била отнета българската лична карта.

След това е препредаван на различни служители от МВР, бил му е нанесен неколкократен побой, бил е съблечен по бельо и са му отнети дрехите, обувките, парите и телефона, като е бил оставен в безпомощно и унизително състояние.

През последвалите на турска територия задържане и престой в център за нелегални мигранти, а впоследствие и затвор, г-н А.Х. се е намирал в непосредствена опасност от депортиране в Афганистан – държавата, от която е избягал и заради което обстоятелство е получил закрила и статут в България.

Описаните от г-н А.Х. обстоятелства се случват при негов опит да помогне на по-малкия си брат, влязъл със счупен крак в България през сухоземната ни граница, за да достигне до регистрационно-приемателен център на Държавната агенция за бежанците (ДАБ), където да заяви искането си да получи международна закрила.

Непълнолетният брат на г-н А.Х. със счупен крак е бил отблъснат заедно с него в Турция при същото отношение.

Описаният случай на г-н А.Х. се различава от останалите сигнали по това, че заявителят е с напълно установена самоличност, с предоставена закрила в Република
България, успял е да се завърне легално в страната ни, споделените от него събития съдържат подробности и детайли с висока степен на достоверност.

По случая се подготвя сигнал и до прокуратурата, за развитието на който ще ви информираме своевременно, уточняват от БХК и "Каритас".

И допълват:

"Вследствие на подаден сигнал по конкретния случай службата на Омбудсмана на Република България също е предприела собствено разследване.

Като организации, работещи за защита на основни човешки права и ценности в страната ни, категорично се противопоставяме на извършваните насилствени, незаконосъобразни действия по границите на Република България, които затвърждават подозрението не просто за отделни нарушения на превишили правомощията си гранични служители, а за утвърдена институционална практика и държавна политика.

Кризите ни поставят на морален кръстопът, където сме изправени пред това да направим своя цивилизационен избор. Въпросът за насилствените отблъсквания е въпрос, за който няма неподходящ момент да се запитаме накъде искаме да вървим и дали подобни случаи отговарят на представите ни за европейска правова държава.

Описаният случай за пореден път повдига въпроса за начините и средствата, с които се охранява държавната ни граница, както и за необходимостта от належащи нормативни и практически промени, които да създадат напълно законни способи за легален достъп до територия и процедура на хората, които търсят убежище и закрила.

Считаме, че създаването на правни възможности за легален достъп до територията на Република България при предвидени в закона условия е единственото правилно решение, което да послужи както за превенция на организираната престъпност по каналджийство и трафик на хора в интерес на националната сигурност и обществения ред, но така също и за ефективна защита на правата на най-уязвимите хора, нуждаещи се от закрила и убежище". 

ПОДКРЕПЯЩИ ОРГАНИЗАЦИИ:
КАРИТАС СОФИЯ
ФОНДАЦИЯ „МИСИЯ КРИЛЕ“
ФОНДАЦИЯ „ЦЕНТЪР ЗА ПРАВНА ПОМОЩ – ГЛАС В БЪЛГАРИЯ“
ФОНДАЦИЯ „ДОСТЪП ДО ПРАВА – ФАР“
БЪЛГАРСКИ ХЕЛЗИНСКИ КОМИТЕТ