Пада ДДС за търговията с акции на борсата

Икономика
21:09 - 07 Октомври 2019
2207
Пада ДДС за търговията с акции на борсата

Търговията с акции на регулиран пазар или на многостранни системи за търговия да не се облага с ДДС.

Това предложиха от Българската фондова борса (БФБ) във връзка с проектозакона за изменение и допълнение на Закона за корпоративно подходно облагане (ЗКПО), съобщи „Монитор”.

До момента промените предвиждат прехвърлянето на акции или дялове, еквавилентни на акции в дружества, да се третира като доставка на стока. Причина за това е, че от тяхното прехвърляне дадено лице може да получи юридически или фактически права на собственост върху нов имот или за част от него.

Промените се правят, за да може родното законодателство да отговори на изискванията на европейска. От БФБ обаче поискаха прецизиране на текста.

„Така предложеният текст дава възможност да се тълкува, че в приложното му поле попадат акции, допуснати до търговия на регулирани пазари и другите места за търговия“, пишат в предложението си от борсата. Те допълват, че основната предназначение на този тип акции е реализирането на печалба вследствие промяна в цената им или постигане на дивидент на доходност. Освен това има и наложена европейска практика да не се начислява ДДС на публично търгувани акции.

Промените в законите, които се отнасят за данъците, далеч не са малко, като те ще засегнат както гражданите, така и бизнеса.

Част от измененията предвиждат да се сложи край на порочната практика с регистрирането на нови фирми от малки производители, които по този начин избягват да плащат ДДС, тъй като не достигат прага.

В предложенията си обаче гражданите се обявиха против изменението, тъй като според тях това ще сложи край на дребния бизнес в България. Други предложиха прагът за регистрация по ЗДДС да се вдигне на 100 000 лв., тъй като сегашният е нисък.