ПАДЕНИЕ: Герджиков катастрофира в Съвета на ректорите

Общество
16:26 - 13 Май 2022
6812
ПАДЕНИЕ: Герджиков катастрофира в Съвета на ректорите

Ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. Анастас Герджиков не бе избран за председател на Съвета на ректорите у нас, макар да бе единствената кандидатура за този пост.

Заседанието са провежда в момента.

След като не успя да стане президент от ГЕРБ, сега Герджиков "катастрофира" и като лидер сред ректорите на водещите ВУЗ-ове у нас.

Той се бореше за втори мандат и за целта му трябваха 25 гласа "за".

При тайното гласуване кандидатурата му бе отхвърлена с 24 гласа "за", 11 "против", 11 бели бюлетини и 2 невалидни, което на практика означава 24 "за" и 24 "против", пише Епицентър.бг.

Това е голямо унижение не само за ректора, но и за най-престижния университет в България, който винаги е имал водеща роля в обществените събития в страната.

Проф. Герджиков подкрепя идеите на министъра на образованието акад. Николай Денков за въвеждане на нови правила за атестиране и хабилитиране, които раждат масово недоволство във висшите училища. Вероятно това е една от причините ректорът на СУ да не получи одобрението на колегите си.

След около месец ще се проведат нови избори за ново ръководство на Съвета на ректорите - една институция с 25-годишна история.