Пак имотна далавера в Пазарджик, главният архитект мълчи

Общината продаде за жълти стотинки терен със забрана за строителство, после изведнъж градежът е разрешен върху шест ВиК тръби, 2 от които на болницата

Новини
16:36 - 16 Юли 2019
19421
Пак имотна далавера в Пазарджик, главният архитект мълчи

Поредна далавера с общински имот в Пазарджик, поредно мълчане от кабинета на главния архитект Кръстьо Танков, алармира вестник „Виделина”.

Преди няколко месеца почти срещу входа на болницата в града се появи голям павилион, разделен на четири секции. От около седмица една от тези секции вече функционира, което предполага получаването от собственика му на акт 16. Въпреки подадените сигнали от съседи на въпросното съоръжение до почти всички компетентни институции за появата на съществен проблем, който датира от 3 години и за него въпросните институции са били сезирани незабавно, но без на практика никакъв ефект.

Павилионът е изграден върху 6 ВиК тръби, две от които на пазарджишката болница

Драмата идва от действия на община Пазарджик, свързани с бивш неин имот, върху който в момента е построен въпросният павилион. Ето и хронологията:

През 2012 г. Пазарджик продава на търг свой урегулиран поземлен имот в кв. 415 по Парцелът е с площ от около 130 кв. м и се намира върху част от съществувалия дотогава пазар срещу държавното болнично заведение. Продаден е с тежест, която налага съществени ограничения за бъдещо строителство върху него!

Именно тези ограничения отблъскват желаещите да го закупят и теренът е изтъргуван на началната обявена цена от само 9 хил. лв. на единствения явил се желаещ Атидже Алиева. За сравнение - за съседен имот от 44 кв. м само две години по-рано общината е получила над 30 хил. лв. или при съпоставка на квадратури и цени 10 пъти повече! Това обаче е само едната страна на нещата. Втората е доста по-неприятна и касае причината за наложените тежести и забрани за строителство.

Причината е преминаването под имота на, забележете, 6 канализационни тръби и наличието в него на ревизионна шахта. При това две от тези тръби идват от болницата в Пазарджик и са с диаметри по 400 мм! Други две отвеждат отпадните води от съседни търговски обекти и достигат до ревизионната шахта, която се оказва в границите на продадения парцел и е надлежно оградена от новия му собственик.

Ето защо са били ограниченията за строителството, които пък са довели до символичната цена, на която е бил продаден от предишния си собственик - общината. Въпросът е защо и на какво основание през 2016 г. същата тази общинска в лицето на главния си архитект Кръстьо Танков решава, че тези тежести трябва да отпаднат, което автоматически разрешава поставянето на павилиона от новия собственик на имота?

Защото нищо не се променило, канализациите продължават да са си на място, а с разрешеното вече строителство се прави невъзможно отстраняването на аварии в обсега на новото съоръжение! И още нещо – при продажбата на парцела лицето му е към ул. „Дунав”, а от 2016 г. е променено към ул. „Болнична”, което го прави значително по-атрактивен и дори само това би завишило значително продажната му цена!

Остатъците от бившия пазар, които също се намират в продаден от общината имот

Всички тези събития пораждат сериозно безпокойство у собствениците на два от съседните имоти с намиращи се върху тях търговски обекти, съседни на този на Атидже Алиева, чиито канализационни отклонения са заустени в ревизионната шахта, пише „Ведилина”. Още щом става ясно, че до тях ще се извърши строителство, през месец май 2017 г. Маргарита Ангелова и Златка Илчева сезират РО „Национален строителен контрол” (НСК) в лицето на шефа му инж. Руслан Райчев за опасностите от бъдещия обект.

Райчев на свой ред уведомява община Пазарджик, която е компетентният орган по ЗУТ за незаконното строителство относно обекти IV – VI категория, каквито са изградените от тях канализации.

Смислен отговор обаче не последва, но не последват и мерки от РО НСК, въпреки че е в неговата компетентност е застрояването на парцела относно попадането под него на двете канализации на държавната болница, при аварии на които последиците ще са много по-сериозни.

През април, когато павилионът е вече факт, нещо повече, навлязъл е и в съседния имот, за което ще е странно да съществува проект (но това, кой знае защо отново не интересува общината и главния й архитект Кръстьо Танков) Маргарита Йовчева отново се обръща с писмо - молба към шефа на РО НСК – Пазарджик.

В нея потърпевшата задава няколко въпроса, между които:

- При закупуването на имота от Община Пазарджик лицето на имота е било с административен адрес ул. „Дунав” 62. Законни ли са в момента входовете и лицето на имота да са към ул. “Болнична”?

- Законно ли е върху канализацията, обслужваща моя търговски обект и която е законно построена, да се изгради търговски обект, както и да се бетонира целият тротоар на ул. “Болнична” пред магазините му, като по този начин се ограничава достъпа ми до канализацията при бъдещи ремонтни дейности?

- Не изисква ли законът Атидже Алиева да измести канализацията за своя сметка от закупения от нея имот?

Както и преди 2 години, инж. Руслан Райчев препраща „по компетентност” молбата на Йовчева към местната власт. И също както преди две години в отговора на общината на практика не се съдържа отговор. В него се потвърждава, че през 2016 г. е бил одобрен проект за промяна по време на строителството (въпреки че строителство не се извършвало) и е била издадена съответната заповед, но не се казва на какво основание са отпаднали тежестите за извършване на строителни дейности!!!

До момента отговор от управата на Пазарджик по далаверата няма, макар че запитването на вестника е депозирано на 10 юни, главният архитект Кръстьо Танков също си трае.