Палеонтолози откриха фосили на членостосноги на 480 млн. години

Това е най-древната форма на колективно поведение при животните, убедени са учените

Любопитно
18:38 - 18 Октомври 2019
2754
Палеонтолози откриха фосили на членостосноги на 480 млн. години

Фосили на морски членестоноги, живели преди 480 милиона години, бяха открити подредени едни до други в една и съща посока, като животните вероятно са искали да се защитят от буря, сочат резултатите от международно изследване, цитирани от световните информационни агенции.

"Става въпрос за най-древната форма на колективно поведение сред животните", заяви Абдеразак Ел Албани от Френския център за научни изследвания.

Въпросното необходимо за оцеляването поведение е сравнимо с това на някои срещащи се днес лангусти, които се придвижват на групи, за да избегнат смущения в заобикалящата ги среда.
Учени от Франция, Швейцария и Мароко са изследвали фосили от трилобити ампикс, които са се срещали в Мароко преди 480 милиона години, през периода ордовик, когато повечето групи животни са се диверсифицирали.

Специалистите са се натъкнали на фосили, които са като подредени в индианска нишка, а шипчетата им се докосват и са ориентирани в една и съща посока. Анализът на заобикалящите ги седименти е показал, че трилобитите вероятно са били зарити в почвата по време на буря.

"Най-логичното предположение е, че е трябвало да мигрират от една среда в друга, за да се защитят от морско вълнение. Възможно е също да са търсили по-спокойна среда, в която да се размножават, както днес това правят лангустите в Карибско море", поясни Мюриел Видал от екипа.

"Защо са мигрирали на групи, а не поотделно? Защо са се докосвали? Все още не сме намерили отговори на тези въпроси - отбеляза един от авторите на изследването Жан Вание.

По думите му от статистическа гледна точка, придвижването на групи е по-малко рисковано, защото намалява вероятността да бъдеш изяден от хищник, който ще е затруднен да идентифицира плячката си.

Резултатите от изследването са публикувани в Scientific Reports.