ПЪЛНА ЧАЛГА: Попфолк певицата Нена пак кацна в земеделието

Снежина Динева, разследвана от прокуратурата, се завърна в "Напоителни системи"

Общество
15:30 - 28 Юли 2023
6786
ПЪЛНА ЧАЛГА: Попфолк певицата Нена пак кацна в земеделието

Държавната фирма "Напоителни системи", която е под шапката на Министерството на земеделието и храните, е с изцяло обновен борд на директорите, съобщава "Медиапул". От 12 юли начело на компанията се завръща Снежина Динева, която бе дадена на прокуратурата по време на първия служебен кабинет на Стефан Янев. В новия борд на "Напоителни системи" влиза и бивш шеф на Изпълнителната агенция по рибарство от кабинета "Борисов 1".

В първия си мандат като служебен министър на земеделието в кабинета "'Герджиков" Христо Бозуков назначи Динева за шеф на "Напоителни системи". Впоследствие стана известно, че тя е имала кариера на поп-фолк певица , а творческият ѝ псевдоним е бил Нена.

След като Бозуков отново стана министър на земеделието, но вече в първия служебен кабинет на Стефан Янев, той определи назначението ѝ като грешка и обяви, че тя блокира работата на целия земеделски сектор.

През лятото на 2021 г. Бозуков оповести данни и сигнализира прокуратурата, че тя е взела за дейността на дружеството заем от 3 млн. лв., който е върнала с прехвърлянето на имоти на компанията към Централното държавно горско предприятие. Прехвърлени били 3 язовира, 1 ВЕЦ и 2 почивни станции. Тогава Снежина Динева заяви, че заемът е за 7 млн. лв. и е отпуснат е през 2013 г. и добави, че е взет съгласно законовите процедури.

Динева казва, че проверките по сигналите срещу нея до прокуратурата са приключили и не са установени нарушения и съдебното ѝ минало е чисто. Тя пък вече водела дело за клевета срещу бившия служебен агроминистър Христо Бозуков.

Едно от най-любопитните твърдения на бившия агроминистър, бе, че Динева е ремонтирала кола на майка си срещу 2800 лева от касата на фирмата и в същото време не полагала грижа същата тази фирма да си прибере вземания за 4 млн. лв. Тогава Динева потвърди за ремонта на колата с държавни пари, но оправда това с факта, че от 2017 г. насам ползвала служебно този автомобил за командировки.

Не по-малко интересно е и около новоназначения председател на Съвета на директорите на "Напоителни системи" Драгомир Господинов. Той беше зам.-изпълнителен директор на фонд "Земеделие", а след това и шеф на Изпълнителната агенция по рибарство по време на първото правителство на Бойко Борисов.

На 3 май 2013 година на извънредна пресконференция БСП излезе с настояване тогавашният министър на земеделието и храните проф. Иван Станков да отстрани Господинов. Мотивът им бе, че той, в качеството си на висш държавен служител оказва натиск върху рибарите и техните местни инициативни рибарски групи по морето да подкрепят кандидата на партия ГЕРБ във Варна Лиляна Павлова.

В борда влизат още Венцислав Ненков, Мариана Кръстева и Севинч Караоглан.