Пълна мистерия : Някой включва и изключва звезда

Астрономите не могат да обяснят необичайното поведение

Мистика
15:59 - 07 Май 2024
3937
Пълна мистерия: Някой включва и изключва звезда

В нашата галактика е открита необичайна звезда, която трепти, сякаш някой си играе с нея сякаш я включва и изключва. Това странно поведение озадачава учените и естествено предизвиква въпроси за възможен извънземен живот.

На 29 април на лекция в Gresham College в Лондон професорът по астрофизика от Оксфордския университет Крис Линтот говори за звездата Бояджиан в съзвездието Лебед, известна още като звездата на Таби. През последните години космически сонди и обсерватории проучват отблизо нейното непредсказуемо поведение - тя ту потъмнява, ту е много ярка.

„Поведението на тази звезда е необикновено“, казва Линтот. „Яркостта рязко намалява и след това се увеличава с бързи, хаотични скокове. Това не следва никакъв модел и е единствено по рода си в нашата галактика“, отбелязва ученият.

Когато необичайното поведение на Бояджиан е открито за първи път през 2012 г., космическата обсерватория Кеплер проучва звездата много подробно. Измерванията показват, че огромно количество материал периодично блокира светлината на звездата и плътно я заобикаля.

Теориите за странната звезда включват астероидни купове, прахови пръстени и разпадащи се комети. Но това, което привлича най-голямо внимание, е предположението на учените от Penn State University, че затъмняващата маса може да е масивна извънземна мегаструктура, наричана още сфера на Дайсън.

Сферата на Дайсън е хипотетична мегаструктура, предложена от физика Фрийман Дайсън през 1960 г. Това е изкуствена обвивка, обграждаща звездата, която събира по-голямата част или цялата й енергия.

Концепцията за сферата на Дайсън се основава на предположението, че една достатъчно напреднала цивилизация може да построи огромна структура, която да абсорбира енергията на звезда и да я използва за своите нужди. Обвивката може да бъде изградена от различни материали, като метали, въглеродни нанотръби или дори живи организми.

„Тези далечни цивилизации може да се захранват от масивни въртящи се структури, които астрономите са нарекли сфери на Дайсън или рояци“, казва Линтот.

Ясно е, че различните дължини на вълната на светлината са блокирани в различна степен, допълва ученият. Това показва, че звездната светлина преминава през облак прах и вероятно тази прах е скриващата маса на Бояджиан.

Линтот обаче отбелязва, че анализът на странния обект е важен, защото насочва вниманието към техники, които ще станат по-важни през следващите години, тъй като усилията за идентифициране на извънземни цивилизации се засилват.