Паметник на Левски вдигат в Молдова

Общество
14:00 - 24 Февруари 2023
1430
Паметник на Левски вдигат в Молдова

Младежки мултикултурен център "Васил Левски" ще бъде открит по повод на Деня на независимостта на България - 22 септември, в град Тараклия, Молдова. Желанието на българската общност в района е да се изгради и паметник на Апостола в града. По този повод от Районния съвет в Тараклия се обръщат към русенци с апел за финансова подкрепа за инициативата, съобщиха от кметството в Русе.

Сумата, необходима за изграждането на паметника на Васил Левски, е 75 000 лева, като до момента са събрани 28 000 лева.

Кметското ръководство в Русе ще предложи на Общинския съвет в града да гласува изпращане на финансова подкрепа към българската общност с дарение от 5000 лева.

Изграждането на монумента е съвместна инициатива с Асоциацията на българите по света, град Варна и с помощта на доброволни дарения.

"Паметникът на Васил Левски е знак на почит към паметта и преклонение пред подвига на един истински герой, за когото думите "родина", "чест" и "достойнство" са били смисъл на живота. Апостолът е национален герой както на българите, така и на бесарабските българи.

Изграждането на монумента в Тараклия има за цел да увековечи паметта му и да съдейства за развитие на високо патриотично съзнание и чувство за вярност към отечеството сред подрастващото поколение на българската общност в Молдова", обръща се към русенци председателят на район Тараклия Иван Паслар.

Община Русе призовава своите граждани, които желаят, да подкрепят инициатива.