ПАНДЕМИЯ: Вирусът плъзва неконтролируемо

Здраве
15:09 - 23 Октомври 2020
4540
ПАНДЕМИЯ: Вирусът плъзва неконтролируемо

Стряскащо предупреждение на експертите от института “Роберт Кох”, че трябва да се готвим за неконтролирано разпространение на вируса, изправя пред ново огромно предизвикателство засегнатите страни, включително и България.

Тук ситуацията е различна от началото на кризата – Националния оперативен щаб, лекарите на първа линия и всички, ангажирани с пандемията натрупаха опит.

Но единичните случаи на пробиви, като оставената да умре жена, разкарвана от пет болници, увеличаващите се откази, поради липса на легла, невъзможността да бъдат всички карантинирани от РЗИ, недостигът на лекари, “мангъровщината”, изразяваща се в горенето на маски, скритото разпространение на вируса, поради липса на средства за тестване и не на последно място, шикалкавенето на политиците, са тънък лед, по който вече се движим.

Трябва ли да се стигне до ситуацията в други страни от началото на пандемията, когато лекарят сам ще трябва да решава на кой от болните да му се помогне и кой да бъде оставен да умре!? Главният държавен инспектор категорично отхвърли тази възможност. И набеляза следващите стъпки – спиране на масовите събирания на стадиони и дискотеки, преминаване към онлайн обучение и работа.

Естествено е, че има колизия между здравните власти и управляващите политици. Ограничаването на бизнеса е вече дискутиран и нежелан от никой колапс, с който веднъж вече се сблъскахме. Но от друга страна не може да се оставят хората да се спасяват поединично. Защото те сами няма да могат, дори да проявяват отговорност и да изпълняват всички разпореждания на щаба.

Добрата новина засега е, че не всички възможности се пропускат, все още можем да забавим разпространението на вируса, лечението става все по-успешно, а и ваксината се надяваме да се появи скоро.

Демонстрираните от студенти медици емпатия и готовност за помощ, както и дисциплина, не само от потърпевшите, са стъпките, които дават шанс да се избегне хаосът от неконтролируемото разпространение. От управляващите очакваме не само съпричастност, но и решителност.