Pandora спира да използва добити от мини диаманти

Лабораторните скъпоценни камъни са идентични, а цената им е драстично по-ниска

Стил
12:29 - 04 Май 2021
3586
Pandora спира да използва добити от мини диаманти

Pandora A/S, която произвежда повече бижута от която и да е била друга компания в света, ще спре да използва добити от мини диаманти, пише Bloomberg. Решението е част от по-обширна стратегия за намаляване и прекратяване на употребата на суровини, асоциирани с неетични производствени и добивни методи.

Въпреки десетилетия на промени, световният пазар на бижута остава под ударите на критики за нарушаване на човешките права в мините и фабриките. За да отговори на тях, миналата година Tiffany & Co. започна да предоставя на клиентите в пълни детайли историята на всеки диамант — чак до мината, от която е изваден.

Pandora, чиято централа е в Копенхаген, съобщи във вторник, че вече ще използва само диаманти, които са произведени в лаборатория. Първата колекция ще бъде представена във Великобритания, а след това тя ще достигне и останалите пазари през 2022 г.

Миналата година производителят съобщи, че ще спре да разчита на новодобити злато и сребро в бижутата си. До 2025 г. цялата колекция ще разчита само на рециклирани ценни метали — стратегия, която ще намали значително и въглеродните емисии от дейността ѝ.

Диамантите на Pandora ще се произвеждат в лаборатория със 100% възобновяема енергия от следващата година, съобщиха още от компанията.

Pandora предприема хода в момент, в който инвеститорите отдават все по-голямо значение на устойчивостта на компаниите.

Датската компания използва сравнително малко диаманти — ценните камъни са попаднали в около 50 хил. бижута миналата година от общо 85 млн. произведени от нея.

Pandora подчертава, че произведените в лаборатория диаманти струват една трета от цената на добитите от земята — и промяната ще направи бижутата по-достъпни за повече клиенти. Лабораторните диаманти са идентични на атомно ниво и имат абсолютно същите химически, механични и оптически свойства. "Няма човек на света, който да може да направи разлика. Единственият начин да бъдат различени е чрез химичен анализ — диамантите от лаборатория са всъщност по-чисти", посочва основателят и главен изпълнителен директор на Aether Diamonds Раян Шърман.

През 2020 г. продажбите на диаманти намаляват с 15% заради пандемията, сочи доклад. Производството намалява с 20%, а цените — с 11%.

Пазарът за произведени в лаборатория диаманти обаче бележи двуцифрен растеж, особено сред по-младите потребители, показва още изследването на Antwerp World Diamond Centre и Bain & Co.