Паника у нас заради стрептококите на Острова

Не взимайте превантивно антибиотици, предупреждава проф. Мира Кожухарова

Здраве
12:30 - 07 Декември 2022
7581
Паника у нас заради стрептококите на Острова

Смъртта на 9 деца във Великобритания в последните дни, причинена от стрептококова инфекция от група А, започна да предизвиква паника у родителите в България. Това стана ясно от изявление на епидемиоложката проф. Мира Кожухарова пред БНР, която изрично предупреди да не се дават предварително антибиотици на децата у нас.

Превантивно даване на антибиотици не е правилно, заяви пред БНР епидемиологът проф. Мира Кожухарова в коментар на тревожните новини от Великобритания, където вече 9 деца станаха жертва на бактериална инфекция.

На Острова вече могат да бъдат давани антибиотици на децата в училище, за да се спре разпространението на бактериалната инфекция, причинена от стрептококи от група А.

"Данните, свързани с инфекциозни заболявания винаги са притеснителни. Агенцията по здравна сигурност на Великобритания сочи, че през този сезон имат много по-голям брой случаи на болни от скарлатина, което е процентно свързано с увеличаване на броя на инвазивните инфекции", коментира тя пред обществената медия. 

Проф. Кожухарова припомни, че стрептококите от група А са много масово разпространени бактерии. С тях всички се срещаме през целия си живот непрекъснато, добави тя и обясни:

"В огромния процент от хората те въобще не предизвикват симптоми. Обикновено предизвикват леки заболявания от типа на ангина, фарингит, може да се развие и скарлатина".

Според нея масовото разпространение на стрептококи не е предизвикано от отслабен имунитет, а е свързано с изолацията покрай пандемията от Ковид-19.

Проф. Кожухарова подчерта, че винаги има смъртни случаи:

"Във Великобритания в момента просто имат по-голям брой смъртни случаи. В годините преди пандемията винаги е имало, включително и при деца. Инвазивната стрептококова инфекция може да бъде смъртоносна не само за деца, а за всички възрастови групи. Смъртни случаи винаги е имало, но когато има много по-голям брой заболели, във всички случаи може да очакваме, че и смъртните случаи ще бъдат повече".

В България при случай на огнище на скарлатина първо се предприема изследване на контактните, обясни епидемиологът и добави, че само при хората, при които се докажат стрептококи, се прилага антибиотично лечение.

"Масово да се дава антибиотик на всеки, може да повлияе на стрептококите, но крайният ефект няма да бъде добър с оглед на рискове от създаване на резистентност и то не на стрептококите, които към момента са чувствителни на 100% на лечение с пеницилин. Пеницилинът си остава сигурно средство срещу стрептококи от група А. Масовата употреба на антибиотиците е нож с две остриета и такова решение трябва много внимателно да се претегли", предупреждава още проф. Кожухарова. 

Всяка година в България има 4-5 хил. случая на регистрирани заболявания на скарлатина, посочи проф. Кожухарова и добави, че не бива да се създават никакви страхове в тази посока.

Седмичната оперативна информация от РЗИ-София показва, че епидемичната обстановка в София е спокойна по отношение на инфекциите.