Папа Франциск каца в 10 часа

На летище „София“ светият отец ще бъде посрещнат от Бойко Борисов

Актуални новини
08:33 - 05 Май 2019
7135
Папа Франциск каца в 10 часа

Папа Франциск Франциск каца у нас в 10 часа с послание за мир. Светият отец ще направи обръщение към света от сърцето на българската столица - площад "Независимост".

Папата е очакван у нас с радостно чувство от страна на повечето хора. Такова е отношението към него по света, тъй като той е сърдечен и отворен към хората. Почти на всяка своя масова проява нарушава протокола, за да общува с вярващите. Заради усещането за близост, което създава, го наричат Строителя на мостове.

Светият отец ще бъде посрещнат на летище "София" от премиера Бойко Борисов, а по-късно през деня ще се срещне с президента Румен Радев, граждани и дипломати. Той ще разговаря и с българския патриарх Неофит в Синодалната палата, след което ще проведе тиха молитва пред олтара на Светите братя Кирил и Методий в катедралния храм "Свети Александър Невски".

Точно в 13 ч българско време Светият отец ще произнесе на пл. "Св. Александър Невски" неделната молитва "Царице небесна".

Всяка седмица тази молитва се проследява в ефир от над 100 милиона вярващи от цял свят. Молитвата към Света Богородица носи името "Царице небесна" в периода след Великден, докато в останалото време се нарича "Ангел Господен". Докато папа Франциск я произнася, на сцената на пл. "Св. Александър Невски" ще бъде изложена икона на Месемврийската Богородица, любима на папа Йоан XXIII или т.нар. Български папа - Анджело Ронкали. Почти 10 години - от 1924 до 1935 г. той е бил в България като апостолически легат.

Папа Франциск ще се помоли пред иконата на Месемврийската Богородица и ще прочете своето размишление, посветено на неделното Евангелие, както и на посещението му в България.

Накрая папа Франциск ще направи кратко обръщение към света.

В ранния следобед папа Франциск ще тръгне на разхода по централните улици на София с папамобила и гражданите ще имат възможност да го видят отблизо.

Второто основно събитие със Светия отец, на което ще могат да присъстват гражданите, е неделната литургия на пл. "Княз Александър Първи". Това ще е най-масовото събитие с участието на Светия отец като на него ще присъстват над 7600 души. Литургията представлява традиционна католическа меса, на която освен католици от цялата страна, са поканени и представители на властите, както и на другите вероизповедания. Неделната литургия ще бъде много тържествена, организирана от папския церемониал-майстор монсеньор Гуидо Марини.

На 6 май папа Франциск ще посети бежанския център "Враждебна", след което в град Раковски ще проведе света литургия с първо причастие на 250 деца в църквата "Пресвето сърце Исусово".

Посещението на папа Франциск у нас ще завърши със събитието за мир на пл. "Независимост" в София. Тогава Светият отец ще отправи своето послание за мир към целия свят заедно с представители различни вероизповедания. Шест деца - техни представители, ще държат запалени факли, символ на мира. На сцената на събитието ще има маслиново дърво и рози, символ на България.

Както бе посрещнат от българския министър-председател, папа Франциск ще бъде и изпратен от него на 7 май сутринта.

Припомняме, вчера папа Франциск излезе с приветствие към българите. Акцент в него е делото на братята Кирил и Методий и уважението към Българския патриарх Неофит и Светия синод.

С президента Радев и аз ще направим всичко необходимо посещението на папа Франциск у нас да бъде една добра реклама

Визитата на папата в България и Северна Македония предизвика голям интерес от страна на италианската преса още преди да е започнало.

"Това пътуване дава възможност за преодоляване на напреженията, които продължават да съществуват между католици и православни", посочва в. "Стампа"

"Това ще бъде своеобразно поклонение по стъпките на двама светци - папа Йоан XXIII, известен като Папата на мира, и на Майка Тереза, която е родена в Скопие", съобщава "Авенире".

"Пътуването ще е под знака на мира в един район, който исторически е известен като барутния погреб на Стария континент", добавя "Авенире".

Ватиканският държавен секретар - кардинал Пиетро Паролин, определя пред "Стампа" папската визита като "апостолическо пътуване, изцяло насочено към пътя на единството и на приемането".

Сайтът "Ватикан нюз" напомня, че посещението на папа Франциск се случва 17 години след визитата на папа Йоан Павел Втори у нас.