Папа Франциск кацна на българска земя

Актуални новини
09:57 - 05 Май 2019 (обновена)
4600
Папа Франциск кацна на българска земя

Папа Франциск е вече на българска територия. Светият отец долетя на правителствения терминал. Точно в 9:48 часа главата на Римокатолическата църква кацна на Летище София, след което по стълбичка той слезе от самолета, долетял от италианското летище Фиумичино.

Папа Франциск беше посрещнат от премиера Бойко Борисов и деца в народни носии, които му подариха цветя.

България е  43-та държава на 29-о му посещение по света. Светият отец внимателно подбира дестинациите, които посещава.

Обичайно при кацането си папата е посрещан с традиционни за всяа държава ритуали. Същото ще се случи и у нас.

Премиерът е подготвил 3 подаръка за папа Франциск. Първият е златовезана икона на „Св. Св. Кирил и Методий“, вторият е моформ – емблемата-символ на епископската власт, а третият дар на премиера е българско кисело мляко. Припомняме, че папа Франциск беше споменал в Аржентина, че е закърмен с него и то е много специално за папата.

Службите на Ватикана, както и българските такива ще следят за безопасността на папата по време на цялата му визита в България.

След като отправи първите си думи към България, модерният папа отноцо е разчупил протокола и е поздравил лично всичките над 80 журналисти, возили се на борда с него.

Негово Светейшество папа Франциск пристигна на апостолическо пътуване в България, което ще продължи до 7 май, с папска свита, съставена от 35 души - най-висши представители на Светия престол. Сред тях са държавният секретар на Светия престол - кардинал Пиетро Паролин, както и кардиналите Леонардо Сандри и Курт Кох. Папа Франциск пристигна на летище София със самолет на "Алиталия".

Очаквайте подробности.