Папа Франциск ще даде причастие на деца във Видин

Дебора, Тими и Ефраим са италианци, но живеят със семействата си в дунавския град

Новини
18:52 - 01 Май 2019
3347
Папа Франциск ще даде причастие на деца във Видин

Деца от католическата общност във Видин ще получат първо причастие от папа Франциск. Това ще се случи по време на светата литургия в град Раковски, където Светият отец, който пристига на двудневно посещение у нас, ще бъде посрещнат на 6 май, понеделник. 

Дебора, Тими и Ефраим са италианци, но живеят със семействата си във Видин. Тримата са избрани заедно с деца от цяла България да бъдат посветени в тайнството лично от папа Франциск. 9-годишната Дебора Исабела Бучела има италиански корени, но е живяла във Венецуела. Сега е второкласничка във видинското училище "Цар Симеон Велики". Щастлива е, че ще види папа Франциск и ще получи първо причастие от него: 

"Подготвям се за това да отида на евхаристия и ще слушам какво казва папата. Чувствам се добре. Много съм щастлива да получа първо причастие от папата."

Преди да вземат първо причастие, децата трябва да се изповядат. Дебора, Тими и Ефраим са научили какво представлява изповедта от енорийския свещеник Пламен Гечев. С негова помощ тримата са се подготвили за първата си изповед, която ще направят утре, 2 май, пред католически свещеник от близкия до Видин сръбски град Зайчар. Част от подготовката на децата за първото причастие е и разучаването на християнските молитви. Второкласничката Дебора най-често произнася"Отче наш".

Светото причастие, наред с кръщението, е основно тайнство в християнската църква. За да го получат, децата на католиците трябва да са навършили определена възраст и да се преминали през определена подготовка, обясни енорийският свещеник във Видин отец Пламен Гечев:

"В Католическата църквата първото причастие се приема на определена възраст, за да могат децата да разбират за какво става дума. Така че възрастта е 8-10 години. Подготовката се състои в това децата да навлязат във вярата, да знаят молитви, да имат идея за евхаристията, за литургията, за смисъла на това, което правят. Затова малко по-късно се взима първото причастие. В Православната църква това става още с раждането, всички тези тайнства се дават заедно с кръщението..." 

Група от около 40 души - деца и възрастни, ще представляват видинската католическа общност на събитията от програмата на папа Франциск в България. Какво ще отнесат със себе си и с какво ще се върнат, обещават да разкажат след срещата си със Светия отец.