Папата нагости с лазаня 1500 бедни във Ватикана

Франциск алармира за алчността и безразличието към старите и болните

Топ
13:26 - 18 Ноември 2019
1519
Папата нагости с лазаня 1500 бедни във Ватикана

1500 болни и бездомни посрещна папа Франциск на обяд във Ватикана за Деня на бедните, обявен от главата на Римокатолическата църква.

„Мислите ми отиват за онези, които насърчаваха инициативи за солидарност, за да дадат конкретна надежда на най-неравнопоставените“, каза папата на литургия на площад „Свети Петър“. Светият отец осъди „безразличието на обществото към бедните“. В същото време папата благодари на медицинския екип за предоставянето на безплатна здравна помощ на социално слабите във Ватикана.

Франциск използва случая, за да критикува „неистовия темп” на живот, манията за целите, които трябва да бъдат постигнати „незабавно”.

 „Колко възрастни хора, неродени деца, инвалиди и бедни се смятат за безполезни? Бързо следваме пътя си, без да се притесняваме от разширяването на пропастта, алчността на малък брой хора който утежнява бедността на много други „хора”, алармира папата.

Светият отец се присъедини към своите 1500 гости на обяд в огромната зала "Павел VI" във Ватикана. В менюто бе включена лазаня, пилешки хапки с гъбен крем и картофи, десерт, плодове и кафе.

„Благодаря на папата и благодаря на Ватикана, защото Ватикана помага на толкова много бедни хора. Освен това помага, като предлага лекарства, това ядене, разбира се, дрехи, толкова много неща”, изказа възхищението си от иниицативата Оскар от Литва, който живее в Италия от тринадесет години. "Печелим малко, работим по седем, осем часа, понякога десет часа само за 30 евро, това е трудно", казва мигрантът Ламин Джара от Гамбия.

Десетки доброволци помогнаха на бедните да стигнат до трапезата във Ватикана и в сервирането на храната, като и Лоренцо Фераро, който подчерта важността от отварянето към „най-бедните и най-слабите".