Папата: Поставянето на хора в гето не решава нищо

Новини
22:54 - 14 Септември 2021
1536
Папата: Поставянето на хора в гето не решава нищо

Папа Франциск, който е на визита в Словакия, посети тази вечер беден ромски квартал на източния град Кошице и призова за интеграция, съобщи Франс прес, предаде БТА. 

"Поставянето на хора в гето не решава нищо", подчерта главата на Римокатолическата църква и предупреди, че при една такава изолация "рано или късно гневът пламва". Франциск добави, че "пътят към мирното съвместно съществуване е интеграцията".

Пътят до "Луник 9" - населен с роми и измъчван от тежки социални проблеми квартал на Кошице, далеч от центъра на града - бе асфалтиран малко преди посещението на папата. 4500 души живеят там на пространство, предвидено за два пъти по-малко хора, в блокове, които са в окаяно състояние, със спрени заради неплатени сметки ток, вода и отопление, отбелязва АФП.

Франциск изслуша разказите на местни жители.

"Скъпи братя и сестри, твърде често сте ставали обект на безмилостни предразсъдъци и оценки, на дискриминационни стереотипи, на клеветнически думи и жестове", обърна се към тях Светият отец. Папата посъветва жителите на "Луник 9" да вземат "смели решения" за своите деца, най-вече да ги образоват, за да имат възможности, без да губят корените си. Франциск освен това ги насърчи да "преодолеят страховете" си чрез "честна работа в достойнство, за да печелят своя хляб".
Местни жители приветстваха посещението на папата, в което видяха знак за надежда.

"Той ни накара да почувстваме, че сме равни с всички други народи в света", довери пред АФП един от тях, 32-годишният Игор Сивак.
Ромското малцинство в Словакия, с население от 5,4 милиона души, наброява 400 хиляди човека. Близо една пета от ромите в страната живеят в крайна мизерия, най-вече в южната и източната част на страната, отбелязва Франс прес.

Източна Словакия е един от най-бедните региони в Европейския съюз. Брутният вътрешен продукт на глава от населението там е много нисък, сравним с някои части от България и Румъния, посочва АФП.

Програмата на посещението на папата за деня приключи с негова среща с 25 хиляди младежи на стадион в Кошице.