Папата се помоли мълчаливо в "Св. Александър Невски" (СНИМКИ)

Култура
12:26 - 05 Май 2019 (обновена)
5289
Папата се помоли мълчаливо в "Св. Александър Невски" (СНИМКИ)

Едно от най-знаковите събития през първия ден на папската визита в България е неговата молитва пред иконостоса на Светите братя Кирил и Методий в патриаршеската православна катедрала „Св. Александър Невски“, както и пред иконите на Иисус и Света Богородица.

Франциск е вторият глава на Римокатолическата църква, който посещава православния храм, след Йоан Павел II през 2002 г. и се моли пред иконостаса на Солунските братя, които са почитани еднакво в целия християнски свят, независимо дали става дума за православни или за католици.

Малко преди 12,30 часа папата излезе от сградата на Светия Синод и придружен от Западноевропейския владика Антоний се отправи към "Св. Александър Невски". По време на краткия път той бе поздравен от български църковен хор, който изпълняваше църковно-славянски песнопения.


Франциск влезе в храма, прекръсти се и след това се спря пред големия иконостас на Светите братя Кирил и Методий. След това той седна на папския стол, който бе поставен в центъра на катедралата пред централния иконостас и се помоли мълчаливо със затворени очи и ръце, поставени на лицето. Поставеният трон на папата в центъра на патриаршеската катедрала е знак, че Българската православна църква показа необходимото уважение на Светия отец, позволявайки това да се случи.


Мълчаливата молитва продължи около пет минути, след което Франциск се помоли и прекръсти и пред иконите на Иисус и Света Богородица и поздрави малкото допуснати богомолци в храма, сред които беше и бившият вътрешен министър и настоящ лидер на АБВ Румен Петков.

Северният олтар на „Св. Ал. Невски“ е посветен на Кирил и Методий. Иконите за този иконостас са от български художници, като централните са от Иван Мърквичка.

Първият папа славянин Йоан Павел II и първият папа от Америка – Франциск отдават особено значение Славянските апостоли. Полякът Карол Войтила с апостолическо послание „За безпримерно достойнство” (Egregiae Virtutis) от 30 декември 1980 г. обявява Кирил и Методий за съпокровители на Европа. За Светия отец от Краков двамата славяноапостоли са мост между Изтока и Запада, допринесли значително както за културното израстване на Стария континент, така и за образованието на поколения европейци.

Кирил и Методий са византийски дипломати, християнски мисионери и създатели на глаголицата през 9 век. На името на Кирил е наречена създадената по-късно кирилица. Солунските братя са канонизирани като светци за превода и популяризирането на Библията на старославянски език и разпространяване на християнството сред ранносредновековните славяноезични народи.

„Примерът на Светите братя Кирил и Методий ни се предлага като знак, преди всичко за единението между християните в единствената Христова Църква...Те са за нас като обединително звено и духовен мост между Източното и Западното предание на Вселенската църква. За нас те са образец, а също така и покровители в икуменическите усилия на сестрите Църкви от Изток и Запад, за преоткриване на видимото и пълно общение, чрез молитви и диалог. Общение, което не е нито присвояване, нито сливане. Единението е среща в духа на истината и любовта, дадени ни от Светия Дух“, казва Йоан Павел II по време на срещата си с патриарх Максим и Светия Синод на 24 май 2002 г.

А ето какво добавя сегашният глава на Римокатолическата църква: „Историческият факт как Кирил и Методий връчват мощите на Свети Климент на папа Адриан II, сам по себе си говори, че християните винаги се нуждаят от споделяне на необятното общо наследство на светостта“. Както е известно гробът на славянския апостол Свети Кирил Философ се намира в римската църква „Сан Клементе“, пред който всяка година на 14 февруари славянските общности организират литургични чествания по ротационен принцип.

В базиликата „Свети Петър” в Рим, смятана за едно от основните свещени места на католицизма, на страничния й олтар също са изписани образите на Светите братя.

Франциск винаги е подчертавал, че мисията на двамата Свети братя и днес продължава да бъде модел за евангелизация, тъй като те успяват да въплътят Евангелието, преведено на достъпен език, в културата на славянските народи.

Ролята на Кирил и Методий за християнизирането на Европа бе специално подчертана от сегашния папа и във видеообръщението му към българския народ в навечерието на визитата му.

Неслучайно най-често българските държавници подаряват на папите икони на Св. Св. Кирил и Методий. По време на аудиенцията си във Ватикана през май 2017 г. президентът Румен Радев подари на Франциск икона на Солунските братя, специално изографисана за повода.

Днес сутринта пък, когато посрещна Светия отец на българска земя премиерът Бойко Борисов го дари със златовезана икона на Солунските апостоли.