Папата ще се моли за мир в Малкия Йерусалим в София

Франциск е избрал за мото на визитата си думи на Йоан XXIII, който е бил нунций у нас

У нас
08:58 - 23 Април 2019
2671
Папата ще се моли за мир в Малкия Йерусалим в София

Папа Франциск ще отправи апел за световен мир по време на посещението си у нас. Това каза за Радио „Фокус“ монсеньор Христо Пройков, апостолически екзарх и председател на Епископската конференция на Католическата църква в България.

Събитието за мир ще се проведе заедно с представители на религиозни вероизповедания в България, в квадрата, наречен Малкия Йерусалим, в центъра на София, обясни той. Молитвата ще бъде отправена на 6 май на площад "Независимост" в близост до религиозните храмове на четири вероизповедания в България - православни, католици, евреи и мюсюлмани.

„Деца ще запалят свещи една от друга и с това ще покажат, че мирът е обща кауза за всички религии, независимо къде са. Това събитие е пожелано от папата, защото България наистина преминава в своя преход по мирен начин с толерантност и със спокойствие за разлика от други места по света, където това може да бъде само копнеж и блян", коментира монсеньор Христо Пройков.

Монсеньор Христо Пройков

Затова мотото, което папата си е избрал за своето посещение в България, е „Pacem in terris" - думи, които идват от едно писмо, енциклика на неговия предшественик папа Йоан XXIII. „Pacem in terris“ значи „Мир на Земята“, отбеляза екзархът. Той уточни, че папа Йоан XXIII като папски представител десет години е живял в България. Става дума за Анджело Ронкали, който между 1925 и 1935 г. е нунций на Ватикана в България.

Монсеньор Пройков каза още, че избраното мото е свързано с призивите за мир, братство, равноправие и искреност между хората и народите, които папа Франциск непрекъснато отправя по целия свят.