Пъпешът предпазва от рак
Пъпешът предотвратява развитието на ракови клетки и ни помага да запазим кожата си здрава и еластична. Това твърдят испански учени – специалисти по хранене и диететика.
Според тях пъпешът има изключително ценни качества. Те се дължат на полезните вещества, които съдържа – вода, захар, нишесте, белтъчини, въглехидрати, хранителни влакна, свободни органични киселини, калий, желязо, витамините С, РР, В1 и В2, каротин, фолиева киселина, магний, фосфор, калций, мед, силиций и т.н. Учените са изследвали ползите му за предотвратяване развитието на онкологични заболявания. Пъпешът е богат източник на ликопен – вещество, известно със своя антиоксидантен капацитет. Доказателство, че ликопенът може да спре растежа на туморните клетки, е получено както при изследвания в лабораторни условия, така и при тестове с доброволци, които променили диетата си в рамките на 3 месеца.
Пъпешът е полезен и за имунната система заради съдържанието на минералите калий, магнезий, желязо, калций и селен, а благодарение на
витамините А, В и С помага за изглаждането на кожата и предотвратяването на стареенето й, категорични са още испанските учени. Свойствата на лутеина, съдържащ се в пъпеша, пък помагат за забавянето растежа на катаракта и предпазват от нарушения на зрението. Освен това учените са установили, че ежедневният прием на сок от пъпеш намалява стреса и умората.