Парадокс: Хората със средно взимат повече от висшистите

Икономика
11:39 - 11 Декември 2019
4553
Парадокс: Хората със средно взимат повече от висшистите

Глад за кадри тресе страната. Почти всяка фирма във Велико Търново, например, търси работници, става ясно от справка в Бюрото по труда. Другият парадокс е, че хора със средно образование и професии са с оферти за по-големи заплати от висшистите.

Доста предприятия предлагат и примамливи условия за инвалиди, тъй като Агенцията по заетостта им поема заплатите и осигуровките и практически работодателят няма разходи. В целия регион незаети стоят над 1000 места „Няма още дълго фирмите да дават по 800 – 1000 лв., защото няма кой да им работи. Средната заплата във Великотърновска област е с 200 лв. под тази за страната и други региони, така че трудовата миграция и гладът за кадри ще доведат до покачването на възнагражденията“, коментират експерти. В момента на пазара на труда в региона най-търсени са шофьорите, продавачите, както и обикновените работници в почти всички производства, пише borbabg.com.

1500 лв. е стартовата заплата на готвач в момента, показа справка на „Борба“ в регионалната структура на Агенцията по заетостта. Множество са обявените свободни позиции на територията на Велико Търново, Горна Оряховица и Свищов. Кандидатите са толкова малко, че вече работодателите са склонни да наемат и без опит, а обичайна практика е да се осигурява и транспорт от други населени места.

1200 лв. е стартовата заплата за вътрешни шофьори, както и за водачи на тежка техника. Ако сте жител на някое населено място извън В. Търново, работодателят плаща и пътните разноски. Стругари, заварчици, фрезисти са другите особено ценени и високоплатени професии в болярския град, както и в останалите населени места от Триградието.

В Горна Оряховица се търсят учители и болногледачи. Доста предложения има и за работници, шофьори и товарачи. Едни от най-търсените и добре платени позиции в региона са на компютърните специалисти. Няколко западни фирми търсят специалисти за управление на софтуерни конфигурации, които могат да работят даже от вкъщи и да получават добри пари.

Служители по поддръжка на софтуер и програмисти, включително и студенти, примамват дружества от Велико Търново с чуждо участие. Владеене на няколко езика и задължителен английски – писмено и говоримо, валидно чисто свидетелство за управление на автомобил, компютърни умения и познания поне на няколко операционни системи са само част от изискванията. Болшинството от работодателите искат и кандидатът да има възможност за интензивни пътувания, да има инициативност, комуникативност и презентационни умения, както и самостоятелно мислене и способност за поемане на отговорност. Даже и за позиция, за която се търсят среднисти, езиковите познания и компютърната грамотност – MS Office, Internet, визията и общата култура са решаващи.

Същото се отнася и за апетитните и добре платени позиции за търговски представители на водещи български и чужди компании, които също набират персонал за Велико Търново. До 2 хил. лв. месечно предлага един от потенциалните работодатели, специализирал се в сферата на видеонаблюдението.