Параграф 22 с конкурса за шеф на Българския културен институт в Рим

Инспекторатът на Министерския съвет откри нарушения, Министерство на културата - не

Култура
12:30 - 08 Май 2024
9315
Параграф 22 с конкурса за шеф на Българския културен институт в Рим

Участниците в конкурса за нов директор на Българския културен институт (БКИ) в Рим се сблъскаха с абсолютен Параграф 22. Д-р Ивелина Кючукова, Искра Ангелова, Анета Риналди, Кирил Бояджиев, Биляна Генова, Вида Пиронкова и Валентин Гиясбейли в края на февруари оспориха пред редица институции избора на Илия Лозанов за нов шеф, тъй като според тях при провеждане на конкурса и при обявяване на резултатите са допуснати сериозни нарушения, които напълно го опорочават.

Така седмината творци и общественици, участници в конкурса, сигнализираха Министерство на културата, както и Инспектората на Министерски съвет, тогавашния министър на външните работи Мария Габриел и председателя на Комисията по култура и медии в парламента Тома Биков.

Два месеца по-късно неспечелилите участници получиха отговори от Министерство на културата и от Главния инспекторат на МС, научи Lupa.bg. Куриозното в случая е, че констатациите на двете институции коренно се различават. Според Инспектората нарушения има, докато заключението на Министерство на културата е, че конкурсът е проведен според правилата.

Композиторът и поет Вида Пиронкова, която е специализирала и работила като арт мениджър в Рим и бе един от кандидатите за директор на БКИ в италианската столица, публикува в социалните мрежи получените отговори от Министерство на културата и Инспектората към Министерския съвет и определи парадоксалната ситуация като "Параграф 22".

От писмото от МС става ясно, че вече бившият министър-председател акад. Николай Денков, макар че името му конкретно не се споменава, е назначил проверка във връзка със сигнала, подаден на 29 февруари. Инспекторатът е изпратил писмото си на 7 май вече при служебното правителство на Димитър Главчев.

Изводите са, че част от твърденията на участниците в конкурса са основателни и нарушения има, като например в нарушение на Административнопроцесуалния кодекс участниците в конкурса са уведомени след законоустановения 3-дневен срок за допускането или недопускането им в следващия етап на конкурса.

Сред нарушенията са и че в писмата за допускане до конкурса участниците не са били уведомени за датата, часа и мястото на провеждане на събеседването. Друго нарушение е, че резултатите от конкурса са били обявени на участниците след изтичане на 3-дневния срок от провеждането му.

Главният инспекторат на МС е дал препоръки на министъра на културата да отстрани нарушенията в рамките на неговата компетентност.

Писмото от Главния инспекторат


Проверката в Министерство на културата по случая тече от времето на министър Кръстю Кръстев.

В писмото от Министерство на културата, подписано вече от служебния министър на културата Найден Тодоров на 30 април 2024 г., но изпратено на 7 май, пише, че няма основания за отмяна на конкурса за директор на БКИ в Рим и че той е проведен според Кодекса на труда и съответните наредби.

"Видно и от двата документа, случаят е странен (меко казано) и абсурден, като повечето неща у нас, защото в единия пише, че НЯМА проблем, а в другия, че ИМА проблем, при това цели три проблема и съвети, те да бъдат разрешени по най-благоприятен начин. Кой ли ще е този начин? Нямам идея!", коментира във фейсбук Вида Пиронкова. И добавя саркастично:

"Ние, участващите в сагата вече се оплетохме и объркахме, и забравихме, какво точно искаме, и от кого го искаме!!!"

Според запознати със случая при констатациите на Главния инспекторат на МС е редно министърът на културата да отмени конкурса и да обяви нов.

Отговорът от Министерство на културата

През ноември 2023 г. Министерството на културата обяви имената на кандидатите за директори на българските културни институти в чужбина. Сред тях бяха позиции в европейски столици като Рим, Виена, Париж, Берлин, Будапеща и Варшава. Мандатът на избраните чрез конкурс ще бъде четири години.

Най-много желаещи имаше за директор на Българския културен институт в Рим. Сред деветимата, допуснати до конкурс, бяха композиторът и поет Вида Пиронкова, която е специализирала и работила като арт мениджър в Рим, журналистката Искра Ангелова, Биляна Генова - директор на дирекция "Култура" в Столична община, пианистът и дипломат Илия Лозанов, Анета Риналди - арт директор на галерия в Рим, Венета Ненкова - културолог и журналист от радио Ватикана, Кирил Бояджиев, Валентин Гиясбейли - актьор и главен експерт по образованието в столичния район "Овча купел" и археологът Ивелина Кючукова, която също е специализирала в Рим.

За културната ни мисия в Рим на първо място бе класиран музикантът Илия Лозанов, който е работил като сътрудник към Посолството на България към Суверенния малтийски орден и Ватикана. Той е бил дългогодишен пианист в Опера студио на Академия „Санта Чечилия“. Председател на изпитната комисия беше заместник-министърът на културата Виктор Стоянов, който и в момента изпълнява тази длъжност.

Предстои да видим дали все пак компетентните институции ще разнищят докрай казуса или ситуацията ще продължи да бъде Параграф 22, от който не може да се излезе заради напълно противоречащи си правила.