Париж 2024: Какви са очакванията за българските атлети?

Париж 2024
16:16 - 20 Февруари 2024 (обновена)
2818
Париж 2024: Какви са очакванията за българските атлети?

Олимпийските игри в Париж безспорно ще бъдат най-грандиозното спортно събитие за годината. Френската столица ще събере хиляди елитни атлети и милиони фенове между 26 юли и 11 август. 5084 медала очакват своите нови носители, а стотици държави се надяват да изпъкнат на най-важния спортен форум на планетата. България има своите надежди, насочени основно към художествената гимнастика, вдигането на тежести, борбата и бокса. Но има и други спортове, които могат да ни зарадват. Затова нека разберем какви са залозите.

Родните атлети оставят ярка следа в историята на Олимпийските игри. Рекордът на Стефка Костадинова продължава да изглежда недостижим. Няма как да пропуснем легенди като Тереза Маринова, Йорданка Донкова и Ивет Лалова в атлетиката, Йордан Йовчев в спортната гимнастика, Румяна Нейкова в гребането, Мария Гроздева в стрелбата. В плуването свети името на Таня Богомилова, в борбата - Станка Златева, а техните наследници може би ще влязат с гръм и трясък на сцената именно в Париж.

Олимпийските игри ще са забавление, спектакъл, маркетинг за държавите. Звезди от шоубизнеса, актьори, певци, политици и кралски особи ще гледат състезанията на живо. Телевизията ще ни направи съпричастни всеки момент. Ако се интересувате от inbet бонус депозит или други форми за забавление, определено няма да ви е скучно. Социалните мрежи ще преливат от съдържание с любопитни моменти от и извън състезанията. И, разбира се, надяваме се светът да говори за спорта и страната ни.

Тежката артилерия - Карлос Насар, Божидар Андреев и Иван Димов

Стане ли дума за вдигане на тежести, България безспорно е фактор, с който всички трябва да се съобразяват. 19-годишният Карлос Насар чупи по два рекорда на година и няма как прожекторите да не са насочени към него. Той е световен шампион при 81-килограмовите, както и сега при 89-килограмовите. След като спечели Световната купа в Доха през миналата година, Насар се заяви като фаворит за медал. Същото важи и за Божидар Андреев. Той разби конкуренцията на Европейското първенство в София преди броени дни, с което си гарантира висок рейтинг и квота за Париж. Иван Димов (61 кг) затваря третата квота, колкото се полагат на всяка държава, а отличните му резултати през сезона дават реалистични шансове за медал.

Грациите - най-красивият и изящен спорт

Художествената гимнастика е спортът, който поддържа топ ниво и неизменно печели призови позиции на всеки голям форум от десетилетия. Титлата на ансамбъла от Олимпийските игри в Токио беше короната, увенчала тези усилия. В Париж чудесен шанс се открива пред Боряна Калейн, която наскоро стана абсолютна европейска шампионка индивидуално, и младата надежда Стилияна Николова. Момичетата на Илияна Раева демонстрираха, че симбиозата между тях е феноменална на Световното първенство във Валенсия миналата година, спечелвайки отборната титла след 30-годишна пауза. Тя бе изкована от Боряна Калейн, Стилияна Николова и Ева Брезалиева в индивидуалната надпревара и ансамбъла в състав Женина Трашлиева, София Иванова, Камелия Петрова, Рейчъл Стоянов и Радина Томова. 

Бокс и борба - ще има ли изненади?

На ринга в Париж ще се боксиран Станимира Петрова, Светлана Каменова и Хавиер Ибанес, натурализираният кубинец. В Токио Стойка Кръстева дочака своя миг и грабна златото след 25-годишна “златна суша” за страната. Тя доказа, че школата ни може да произвежда топ боксьори, макар не винаги в ролята на фаворити.

В Париж Станимира Петрова ще участва на трета Олимпиада и й желаем този път да се окичи с медал. Наскоро тя спечели златото на международната купа “Странджа” в категория до 89 килограма, което говори за нивото на подготовката й.

Погледнато в исторически план, борбата е най-успешният спорт за България на Олимпийски игри. Състезателите ни доминират в продължение на десетилетия, а в Токио с бронзови медали се окичиха Тайбе Юсеин и Евелина Николова. За Париж участие си е гарантирал само натурализираният украинец Семьон Новиков при класиците. Квоти ще се раздават на допълнителни турнири в Баку през април за Европа и на финалната световната квалификация през май в Истанбул. 

Плуване, стрелба и още нещо 

В плуването надеждите са насочени към Йосиф Миладинов в стил бътърфлай и Петър Мицин, който постави рекорд 400 м свободен стил на Европейското в Белград през 2023. Вицешампионката от Токио 2020 Антоанета Костадинова ще участва и в Париж, което за нея ще е четвърта поредна олимпиада. Тя ще се състезава на 25 м пистолет, а Самуил Донков - на 10 м пистолет. Интересно ще бъде и на гребния канал, където младата Йоана Георгиева ще бори в дисциплината К1 500 метра. За съжаление, Ивет Горанова няма да може да защитата олимпийската си титла от Токио, защото каратето отпадна от програмата за Париж.

Олимпийските игри са мечта за всеки спортист, но и за всеки зрител, който затаява дъх в очакване сънародниците му да спечелят. Тръпката е гарантирана, битката ще е до последни сили, а зрелището ще се помни дълго, защото го създават изключителни атлети. Така се раждат моментите, които ни карат да настръхнем, и легендите, които остават за поколенията. Така се раждат великите спортисти, но и чувството на обединение и гордост, което те предават с победите си.