Парламентът гласува кабинета на съюза ПП-ДБ и ГЕРБ (НА ЖИВО)

Депутатите спорят за новото правителство, Денков поема лоста от Гълъб Донев

Политика
13:05 - 06 Юни 2023
3640
Парламентът гласува кабинета на съюза ПП-ДБ и ГЕРБ (НА ЖИВО)

Народното събрание обсъжда и гласува състава и структурата на редовното правителство след цели 5 последователни парламентарни вота. Заседанието на депутатите, обявено от Росен Желязков като извънредно вчера, започна с оживление в пленарната зала. 

Първо се очакват рой процедурни хватки и евентуално дебати, а след това трикратен избор - 

  • На премиера, първия ротационен в историята на страната - акад. Николай Денков (ПП-ДБ); 
  • На структурата на предложения от него Министерски съвет; 
  • На състава на този Министерски съвет. 

В случай, че депутатите изберат кабинета, Мария Габриел (ГЕРБ) ще е вицепремиер на Донев и негов външен министър, а след 9 месеца, ако е писано, ще оглави правителството след нова процедура по избора в Народното събрание. 

В залата са и служебните министри от кабинета на Гълъб Донев, и проектоминистрите от новото правителство, допуснати с процедура по допуска им в зала.

Да представи кандидатурата на академика за министър-председател излезе лидерът на ПП Кирил Петков. "Непрекъснато обсъждаме как България има много проблеми за решаване, но много рядко говорим за това, че тя е страна с много предимства, възможности. А аз дълбоко вярвам, че тя е страна със светло бъдеще", отбеляза той в увода си за Денков. И заговори за човешкия капитал у нас, като според него и в България имало изключително можещи и знаещи. Петков се позова и на римското управление, и на философски тези, за да похвали интелекта на Денков и неговия талант. 

Думите на Петков обаче предизвикаха и грозни реакции на подигравки от опозицията в залата. И самите депутати от ГЕРБ не можаха да въздържат смеха си, когато Петков обърка в четенето си Силициевата долина като извор на айти таланти и я нарече... Сицилиевата долина. 

Петков нарече Мария Габриел - "другия голям талант на България", и я представи като доказал се европейски лидер, водещ в сферата на образованието, иновациите и развитието на културата и спорта.