Парламентът: Кабинетът обявява извънредна обстановка, здравният министър само предлага

Депутатите включиха Covid-19 в списъка на заразни болести като холера, чума, жълта треска и дифтерия

Топ
17:27 - 12 Май 2020
2818
Парламентът: Кабинетът обявява извънредна обстановка, здравният министър само предлага

Не здравният министър, а Министерският съвет да може да обявява извънредна епидемична обстановка по негово предложение, решиха депутатите. Това е заложено в Закона за здравето. Текстът бе приет на второ гласуване с 89 гласа „за“ , 39 -„против“ и 8 -„въздържали се“. 

В закона е разписано, че извънредната епидемична обстановка се обявява за определен период от време с решение на кабинета по предложение на здравния министър. Главният държавен инспектор пък трябва да направи оценка на съществуващия епидемичен риск.

Първоначалното предложение в законопроекта предвиждаше извънредна ситуация да обявява самият здравен министър по предложение на главния държавен здравен инспектор, но текстът бе променен между първо и второ четене. Председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова също даде такова предложение.

Извънредната епидемична обстановка ще се обявява при непосредствена опасност за живота и здравето на гражданите от епидемично разпространението на заразна болест с цел защита на и опазване на живота и здравето на гражданите.
Депутатите дефинираха какво означава непосредствена опасност за живота и здравето на гражданите. Тя е налице тогава, когато при извършване на оценката се констатира, че заразната болест е причинена от патоген с висок епидемичен потенциал, представлява сериозна опасност за общественото здраве и други.

Депутатите гласуваха, че на задължителна изолация, или болнично лечение подлежат лица, болни от и заразоносители на холера, чума, вариола, жълта треска, вирусни хеморагични трески, дифтерия, коремен тиф, полиомиелит, бруцелоза, антракс, малария, тежък остър респираторен синдром, COVID-19 и туберколоза с бацилоотделяне.

Контактните лица на заразените от тези болести също ще подлежат на задължителна изолация.

Снимки: Агнес Методиева