Парламентът отхвърли поправките за Airbnb апартаментите

Кутев избухна в пленарната зала с култовото: "Момичетата си споделят обувките онлайн, няма как да спрем икономиката"

Политика
13:25 - 12 Февруари 2020
1780
Парламентът отхвърли поправките за Airbnb апартаментите

Народното събрание не прие идеята да се иска съгласието на 50% от съседите, ако човек реши да отдава под наем краткосрочно имота си на туристи онлайн. Въпросният текст бе сред най-спорните в промените в Закона за туризма, част от които отново са свързани с опита за регулация на отдаването на стаи и апартаменти за гости.

Въпреки че въпросното изискване бе прието от ресорната комисия в парламента преди второто четене на промените, от парламентарната трибуна днес депутатът от ГЕРБ Димитър Бойчев поиска оттеглянето му. А колегите му гласуваха "за". Това бе и една от малкото теми в законопроекта, по която имаше изказвания. Те дойдоха от БСП, пише "КлубЗ".  

Христо Проданов и Антон Кутев акцентираха върху това, че управляващите от 6 месеца "искат нещо да направят, но не знаят какво точно" с регулацията на имотите под наем за туристи. Левицата се обяви "за" изсветляване на сектора - но според социалистите това вече е било постигнато с предходните изменения  в закона - с тях се въведе регистрационен режим в общините за тези имоти и плащане на патентен данък.

"Това е специфичен, но доста сериозен бизнес, който ние трябва да пазим. В центъра на София има десетки хиляди туристи. Те са в тези апартаменти. Това не са клиенти на хотелите. Това са нискотарифни туристи. Основната цел на тяхното посещение е да опитат местната кухня и да пазаруват в местните магазини. Удряйки по този бизнес - удряме по ресторантите, магазините, музеите, таксиметровите компании и т.н.", заяви Проданов.
Колегата му Явор Божанков допълни, че повечето идеи за регулация всъщност идват от "едно хотелиерско лоби", което обаче не си дава сметка, че има различни видове туристи и тези, които предпочитат стаи и апартаменти за гости, практически не са потенциални клиенти на хотелите. И в този смисъл удряйки по наемите онлайн, същите хотели ще са обречени да оперират на "малък, беден и ограничен пазар".

"Наистина се радвам, че оттеглихте това предложение със съгласието на съседите, но взимам думата въпреки това - заради общата тенденция да се налагат ограничения и законови изисквания в т.нар. споделена икономика. Някъде, може би в Министерството на туризма, ако тези текстове се пишат там, има някой, който доста целенасочено се опитва да ограничи цял сегмент и ако това не мине - ще се пробва пак.

Колкото и да вървим срещу вятъра, някакви неща се случват. Споделената икономика обаче ще пробива, защото е по-ефективна и това важи и за имотите, и за колите (...) Момичетата, например, вече си споделят и обувки! Може да не ни изглежда толкова здравословно, но го правят. Това няма как да го спреш. Трябва да търсим начин да сме конкурентноспособни в споделената икономика, а не да се опитваме да я ограничаваме.", затвори дебатите по въпроса Кутев. През последните дни и от "Демократична България" въстанаха срещу промените в Закона за туризма по отношение на частните имоти за краткосрочен наем и поиската вето от президента Румен Радев, ако тези текстове - особено със съгласието на съседите, бъдат приети.