Парламентът преодоля ветото за изтребителите F-16

204 депутати гласуваха "за", против бяха 73

У нас
11:48 - 26 Юли 2019
2244
Парламентът преодоля ветото за изтребителите F-16

Парламентът отхвърли президентското вето за ратифициране на договорите за закупуването на изтребители F-16. Така законопроектът бе повторно приет. „За”  гласуваха 204 народни представители, против бяха 73, а само трима се „въздържаха”.

Дебатите по президентското вето, наложено преди няколко, бяха доста остри и продължиха повече от 2 часа с престрелки между опозиция и управляващи.

По правилника на Народното събрание, законът се приема повторно с мнозинство от повече от половината народни представители и това означава, че ветото е преодоляно.

Президентът върна за ново обсъждане международните договори за купуването на самолетите преди 3 дни, а в сряда в извънредно изявление разясни мотивите за решението си.

Сред мотивите на му са, че е липсвало обществено съгласие по темата, както и че ратификацията е трябвало да измине цялостния път по Конституция и да бъде разгледана и приета на две гласувания в отделни заседания на Народното събрание. Румен Радев предвеща, че с купуването на изтребителите ще се платят огромни средства, които ще задължат няколко правителства напред.  

Ратификацията бе приета на първо и второ четене на 19 юли.