Парна инсталация е убила затворника Горан Горанов

Борецът е получил 50% изгаряния по тялото си от аварията на парното

Общество
16:05 - 21 Май 2020
6090
Парна инсталация е убила затворника Горан Горанов

Над 50 % са били изгарянията по тялото на бившия шампион по борба Горан Горанов, който издъхна в бургаския затвор на 25 март, 2017 г. , сочи нова експертиза по делото за смъртта на един от най-колоритните крими герои в Бургас.

Според съдебните лекари от всички събрани гласни и писмени доказателства за инцидента се установяват термични увреждания на пострадалото лице. Констатирани са около 53% изгаряния, за разлика от първоначално изготвената експертиза, която посочва около 20% изгаряния. Това става ясно по време на поредното съдебно заседание в Бургаския районен съд на 20 май.

За причиняване на смърт по непредпазливост са повдигнати обвинения на Ангел Мавров и Стилиян Карчев. Те са подсъдими за това, че като надзиратели в Бургаския затвор на 25 март 2017 г., по непредпазливост причинили смъртта на лишения от свобода Горан.

Според обвинението при осъществяване на надзорно – охранителна дейност, при настъпила повреда на парната инсталация в спалното помещение, не са осигурили безопасността на лишения от свобода, както и ограничаването, преодоляването и ликвидирането на последствията от повредата и не са предприели действия по опазване на живота и здравето му.

На заседанието са били изслушани 5 вещи лица чрез видеоконферентна връзка. Те са заявили, че даряват хонорарите си от по 100 лв. на РЗИ Бургас заради епидемиологичната обстановка.

За следващото заседание съдът  допусна извършването на съдебно-техническа експертиза, която да отговори на поставените от защитата въпроси относно времето за напълване на килията със съответното количество пара, температурата на парата и ако има отворен прозорец или отвор, това ще окаже ли влияние върху посоката на движение на парата и концентрацията, нейното наслояване в ниската част от килията.

Делото срещу двамата надзиратели влезе в съда през 2019 г., а година по-рано разследването бе поето от Софийска градска прокуратура по настояване на тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров, припомнят запознати.  

Роднини на Горан твърдят, че той нарочно е бил оставен буквално да се свари при нахлуването на гореща пара от тръбите в килията. Заради бурния си нрав и няколко нападения над надзиратели 34-годишният Горан бе в най-строго охраняваната част на затвора, в килия без прозорец и с двойна метална врата.