Партиите връщат 14,5 млн. държавна субсидия

Поправката в закона бе одобрена единодушно от депутатите

Актуални новини
19:32 - 06 Юни 2019
2134
Партиите връщат 14,5 млн. държавна субсидия

Партиите и коалициите ще върнат надвзетите 14.5 милиона от държавните субсидии за последните три години. Тази поправка в Закона за политическите партии бе подкрепена на първо четене единодушно от депутатите в четвъртък. Предложенията бе внесено от Министерския съвет и бе гласувано със 170 гласа "за".

Надвзетите пари са преведени на партиите с над 1% и коалициите с над 4 % подкрепа на последните парламентарни избори. Въпреки че по-високи субсидии са отпускани на партиите и преди 2016 г., правителството предлага допълнителните суми да се връщат само за последните три години. Обяснението е, че иначе щяло да настане хаос заради давността за връщане на по-старите "наддадени пари“. 

Народното събрание гласува тези промени в същия ден, в който премиерът Бойко Борисов неочаквано поиска от парламента да намали 11 пъти субсидията за политическите формации – те да взимат не по 11 лева, а по 1 лв. за получен глас. Ако и това предложение бъде подкрепено, ще се стигне до интересна ситуацията. От една страна държавата ще поиска от партиите милиони, които са им дадени законно (както твърди Министерството на финансите), а от друга ще им спре парите, с които могат да си върнат дълга. 

През май финансовият министър Владислав Горанов обяви, че до това преразпределение се стигнало заради несъвършенство в закона, което е дело на БСП. Последното изменение в текста за субсидиите, което е отпреди 3 години, е направено от ГЕРБ. Въпросната поправка от 2016 г. е дело на тогавашния председател на правната комисия и настоящ правосъден министър Данаил Кирилов. Тя не променя смисъла на текста. Целта ѝ е при субсидиите да не се броят гласовете "не подкрепям никого", които бяха въведени в закона тогава и се водят действителни. Затова в текста се записва, че субсидиите се определят от "броя на получените действителни гласове от партиите и коалициите на последните парламентарни избори“.

Въпреки тази поправка , през последните 3 години партиите, които имат право на субсидия, са си преразпределяли всички действителни гласове, включително и "не подкрепям никого“.

От ГЕРБ обаче продължават да настояват, че нарушение на закона няма. "В Закона за политическите партии пише, че общата сума, предвидена в бюджета, се разпределя пропорционално на получените гласове от всяка партия и коалиция. А общата сума, предвидена за субсидиране на политическите партии и субсидии, се определя ежегодно от бюджета в зависимост от броя на действителните получени гласове на последните парламентарни избори, при които за 1 глас са предвидени 11 лв.", каза по време на дебатите председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова. Тя все пак призна, че в определянето на субсидиите са били включени и гласовете "не подкрепям никого". По думите ѝ обаче това било "техническа грешка“.