Първа компания от хазартния бизнес си тръгва от България

Рекламата на бизнеса беше забранена във всички медии – вестници, списания, интернет сайтове, радиа и телевизии

Икономика
13:14 - 20 Май 2024
55524
Първа компания от хазартния бизнес си тръгва от България

Една от големите бетинг компании си тръгва от България, заради промените в Закона за хазарта. Става въпрос за британския хазартен оператор – betway. Това съобщи самата компания на собствения си сайт.

В имейл до своите клиенти оттам съобщават, че решението им е било трудно, но ще спрат дейността си временно на територията на България. В съобщението се казва, че предстой да бъде подадено заявление за преустановяване на дейността им към родния регулатор – Национална Агенция за Приходите.

Припомняме ви, че у нас рекламата на хазарт беше забранена във всички медии – вестници, списания, интернет сайтове, радиа и телевизии. Промените в Закона за хазарта излязоха и в Държавен вестник, като те влизат в сила от 17 май.

Вече върху фасади на сгради няма да може да се слагат рекламни материали за хазартни оператори, изключение от това правило правят обекти, които имат хазартен лиценз. Реклама на хазарт може да има на билбордове, но тя не трябва да превишава 5% от общата рекламна площ на всеки собственик на такива съоръжения. По тях е забранено да има цифри, за да не се привличат играчи чрез бонуси.

Измененията предвиждат да не се допускат до хазартни игри лица, които имат запрещение, лица с психични отклонения и такива, които получават месечна социална помощ.

Друга мярка, която влиза в сила е повече да не се връщат лицата в игралните зали или казина, за да им се изплащат по-големи суми. Новото в Закона за хазарта е и, че ако някой спечели повече от 10 000 лева, организаторът на хазартните игри е задължен да изплати сумата по банков път до края на следващия работен ден.

Освен това хазартните оператори са длъжни да взимат мерки срещу поведение, което е рисково за здравето и може да навреди на клиентите им от финансова гледна точка. За тази цел министрите на здравеопазването и финансите ще излязат с нови мерки в наредба. В нея ще са включени максимална загуба за определен период, максимален престой на интернет сайт за онлайн залози, определени часови диапазони и максимален размер на залозите.

Собствениците на игрални зали и казина, които се намират в населени места с под 10 000 души население, ще имат три години, за да ги затворят. Изключение правят само тези, които се намират до границата или са в курорт.