Първан Симеонов: Беше ясно, че ПП-ДБ и ГЕРБ ще се счепкат преди ротацията

Какъвто и да беше текстът на Меморандума, Борисов щеше да реагира негативно, заяви политологът

Новини
16:29 - 22 Февруари 2024
1962
Първан Симеонов: Беше ясно, че ПП-ДБ и ГЕРБ ще се счепкат преди ротацията

Очаквано беше преговорите между участниците в управляващата некоалиция покрай ротацията да доведат до проблеми между ПП-ДБ и ГЕРБ. Това заяви политологът Първан Симеонов, цитиран от БНР.

Според него независимо какъв е бил текста на меморандума на ПП-ДБ, то Бойко Борисов е щял да реагира негативно. По думите му лидерът на ГЕРБ се колебае дали да тръгне към избори 2 в 1 през юни или да се запази и ротацията между Николай Денков и Мария Габриел да се случи.

Политологът посочва, че нито един от вариантите не е за изключване.

Симеонов отбеляза, че счупването на сглобката изглежда неразумно с оглед на това, че тя бе създадена изключително трудно. По думите му при евентуални нови избори ще трябва да бъде извървян същият път.

Припомняме, че напрежението между некоалиционните партньори започна да ескалира след спора кой да оглави МВнР след ротацията. От ПП-ДБ настояваха Николай Денков да стане външен министър. ГЕРБ обаче не са склонни да се разделят с единственото си министерство и предложиха Мария Габриел да стане премеир и външен министър.

ПП-ДБ предложиха меморандум, с който да скрепят сглобката. Външният министър Мария Габриел заяви, че няма да сложи подписа под предложения документ. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов посочи, че избори 2 в 1 биха били очакван край на некоалицията.