Първанов: Не аз, а Корнелия влезе през задния вход в политиката

Политика
11:21 - 23 Април 2019
1772
Първанов: Не аз, а Корнелия влезе през задния вход в политиката

Бившият президент, екслидер на БСП и основател на АБВ Георги Първанов избухна с критики по отношение на Корнелия Нинова. В края на март шефката на червените го обвини, че е искал да влезе обратно в политиката през задния вход заради регистрацията на листата на АБВ в ЦИК за евроизборите под името "Коалиция за България".

"Не мога да не припомня как аз влязох в политиката - отпред, в най-тежкото време, в тежка криза за БСП, оцелявайки и вдигайки партията организационно, политически и финансово и водейки я до победи на избори. Питам се г-жа Нинова през това време къде беше? В този тежък за нас период тя беше от другата страна на барикадата. След това, когато ние дойдохме на мода, един човек я хвана за ръка, преведе я през барикадата и я направи директно зам.-министър. Е, тогава кой е влязъл през задния вход?", коментира бившият държавен глава в интервю за "24 часа".

Той уточни, че няма предвид темата за приватизацията, проведена по времето на правителството на Иван Костов, но смята, че именно Нинова е водила политиката на Командира. "И след това автоматично мина да провежда нашата политика на най-високо ниво. Това е задният вход. Не мога да ѝ препоръчам да приказва по-умно, не може да го постигне, но да приказва по-възпитано. Тази “токсичност” на Нинова тепърва ще създава проблеми на лявото. Апелирам - стига омраза, стига злоба. Най-малко на левицата приляга да е носител на този тон", отсече Първанов. 

По повод социологическите проучвания, които напоследък вещаят победа на БСП пред ГЕРБ на изборите за ЕП, той предупреди червените да не се чувстват сигурни първенци, защото според него действително управляващата партия е загубила част от доверието на избирателите си, но това не било в полза на БСП, която не трупала никакви дивиденти. Нещо повече, бившият лидер на БСП е на мнение, че дори да спечели партията вота, това не значи, че в хипотеза за предсрочни парламентарни избори отново би била първа. Той отиде и по-далеч в прогнозите си, като намекна, че след като АБВ няколко пъти е предлагала обединение със Столетницата, а Нинова като неин шеф е отказвала поканите, сега неговата формация не би водила нови преговори за бъдеща коалиция. Той обвини Нинова и за това, че е проявила голяма доза високомерие. Иначе Първанов пожела успех на червените кандидати за евродепутати, като подчерта, че за него най-важното е левицата в страната (и в лицето на БСП, и на АБВ) да бележи победи. 

Снимка: Агнес Методиева