Първанов възкръсна със съвети към Радев (СНИМКИ)

Политика
12:55 - 18 Април 2021
10662
Първанов възкръсна със съвети към Радев (СНИМКИ)

Президентът на България в периода 2002-2012 г. Георги Първанов представи днес в зала 3 на НДК мемоарната си книга "Пътуване към паметта. Разкази за политиката", като използва случая да коментира актуалната политическа обстановка и даде съвети на сегашния държавен глава Румен Радев.

На литературно-политическата премиера дойдоха както представители на левия партиен сектор като лидера на създадената от Първанов партия АБВ - Румен Петков и политици от БСП, така и депутатът от ГЕРБ Вежди Рашидов. Сред гостите беше и председателят на Конституционния съд Борис Велчев.

"Има много моменти, в които президентът трябва да бъде коректив - социален, политически, но има и моменти, в които той трябва да прояви конструктивност и градивност, както е било по мое време. Работил съм с три правителства за два мандата, но не съм си и помислял да пробвам да вървя към служебно правителство. Имал съм във вътрешния си джоб списък на служебен кабинет, но не си позволих. Напротив, бях един от онези, които градяха, стабилизираха изпълнителната власт, дори споделяха непопулярни мерки на правителството. Мисля, че тези две роли трябва да се съчетават - коректив и конструктивна опора на кабинета", даде мнението си Първанов.

Бившият държавен глава и екс лидер на БСП обаче похвали президента Румен Радев, че е форсирал политическите консултации в рамките на един ден, както постъпил и самият той през 2005 г. Според Първанов мандат за съставяне на правителство трябва да се предостави на първата политическа сила, оттам-нататък всичко било в ръцете на партийните лидери. 

"Ако има разум, ще се получат нещата. Ако не, ще "трябва" да се довършват политическите битки, те се пренасят в парламента и в крайна сметка ще мерят мускули кой е по-най-, а това не е добър вариант за България", предупреди Георги Първанов.

Бившият президент обясни, че почти във всяка глава на книгата му има уроци от историята, които днешните политици могат да прочетат. Като пример даде темата за формирането на тройната коалиция през 2005 г. В книгата главата, посветена на това, се казва "Как в политиката минус по минус прави плюс".

Тогава имаше много противоречия, които от изборите се принесоха в пленарните заседания, но в крайна сметка - стъпка по стъпка, с разум и такт, успяхме да преодолеем различията и формирахме коалиция, която изкара мандата. Добра или лоша, това е втори въпрос, аз съм давал своите критични оценки, но по-добре е с правителство, отколкото да се форсира позицията и политиката към нови избори, разказа Първанов.

 
Според него към момента няма политическа криза, все още сме в режим на структуриране на институциите и в частност парламента. Надявам се на не се стигне до политическа криза, защото в коронакризата, в икономическата криза, това ще ни дойде много, коментира Първанов.

Книгата му не е мемоарна, а е базирана на документи от личния му архив и на спомени, в нея има анализи и оценки.

В зала 3 на НДК бяха синовете и внуците на Първанов. Дойдоха и конституционалистът проф. Пламен Киров, бившият председател на НС и екс служебен премиер проф. Огнян Герджиков, шефът на БТА Кирил Вълчев, синдикалистите Димитър Манолов и Константин Тренчев, бившият вицепремиер Ивайло Калфин, екслидерът на БСП Михаил Миков, Костадин Паскалев, историкът проф. Искра Баева, бившият ректор на УНСС проф. Борислав Борисов, соцдепутатите Драгомир Стойнев, Весела Лечева и проф. Иво Христов, кметът на Перник Станислав Владимиров, бившият военен министър Ангел Найденов, бившият шеф на ГДБОП и НСО Румен Миланов, бившата шефка на БНТ Уляна Пръмова, археологът проф. Николай Овчаров, бизнесмените Тодор Батков, Николай Гигов, Валентин Михов, волейболистът Любо Ганев, политици и общественици.

Снимки: Агнес Методиева