Първи сблъсък ГЕРБ - Васил Терзиев

Шефът на СОС викна на дебат кандидат-кмета за парите на столицата

Политика
13:40 - 29 Август 2023
3977
Първи сблъсък ГЕРБ - Васил Терзиев

Председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев (ГЕРБ) реши да предизвика кандидат-кмета на ПП-ДБ Васил Терзиев на публичен дебат за бюджета на София за 2023.

Поканата дойде малко след като Терзиев отправи критики към администрацията на Йорданка Фандъкова заради съмнителното разпределение на пари по райони, придобивания на имоти и незавършени големи пътни проекти като бул. “Тодор Каблешков”, бул. “Копенхаген” и “Източната тангента”.

"Най-големият проблем на София е липсата на амбиция. Примиряваме се, че е нормално да вървим бавно, а всъщност имаме потенциал да спринтираме. Стига вече с: „ама, то винаги е било така“! Стига бюджет, който трябва да “мине” на обществено обсъждане без описанието на дейностите в него да са ясни", се казва в позиция на Васил Терзиев в социалната мрежа.

"Защо шест района, управлявани от кметове от ГЕРБ, получават 70% от всички 15,8 млн. лв. предвидени по това перо?", пита Терзиев.

Отново в "Надежда" са заложени 2,5 млн. лв. за нова детска градина с шест групи, а в "Младост" (управляван от независим кмет) се предвиждат 380 000 лв. за детска градина с два пъти повече групи.

Той поставя въпроси и за планираните продажби и придобивания на нови имоти от общината.

"Защо за 2023 г. са заложени 3 пъти повече приходи от продажби на имоти за почти 75 млн. лв. и тези пари не се насочват към придобиване на терени за публични нужди?", пита Терзиев.

На финала той призовава последователите си да отидат на общественото обсъждане в общината: "Защото всъщност големият въпрос е след общо 22,096 млрд. похарчени от 2010 г. до днес в каква София живеем сега".

Йорданка Фандъкова не реагира на критикте на Терзиев, но те предизвикаха реакция на председателя на СОС Георги Георгиев.

"Г-н Терзиев никога не е говорил по софийските теми, това всички го знаем. Но когато е решил да бъде кандидат за кмет на столицата, не може да очаква някой друг да говори вместо него и да му свърши работата. Все пак се кандидатира за четвъртия управленски пост в държавата, а не за фейсбук-инфлуенсър", репликира Георгиев.

Той отправя покана към Терзиев да се яви сам на общественото обсъждане по проекта за бюджет в сряда, уточнява "Булевард България".