Първи случай на морбили във Великотърновско

25-годишният заразен е вън от опасност

Актуални новини
16:28 - 05 Април 2019
1947
Първи случай на морбили във Великотърновско

Първи случай на морбили е регистриран във Великотърновска област, съобщиха от Регионалната здравна инспекция.

На 1 април в Инфекциозното отделение на МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов" е настанен мъж със съмнения за морбили, които след лабораторни изследвания са се потвърдили, съобщи за БТА директорът на РЗИ д-р Евгения Недева. По думите ѝ, става дума за 25-годишен мъж от град Елена.

Според д-р Недева мъжът се е заразил в чужбина, тъй като е пътувал на много места през последната година. След проведеното лечение пациентът вече е с диагноза клинично здрав.

От РЗИ са изготвили предписания и указания за действия при поява на определени симптоми за общопрактикуващите лекари и специалистите от района, които са публикувани и на електронната страница на институцията,посочи д-р Недева. По думите й, ситуацията не е тревожна, но е необходимо да бъде завишено вниманието.

Случаите на морбили в страната вече са 282, като 223 от тях са лабораторно потвърдени към 3 април, сочи актуална справка на здравното министерство.

Най-много са заболелите в София-област – 127, следвана от област Благоевград – 107. В София-град болните са 37, в Перник и Бургас по 3-ма, а в областите Кюстендил, Велико Търново и Пловдив – по един. Очаквано, най-много са заразените деца до 9-годишна възраст – 227. Случаите на морбили при хора над 30 години са 18.