Първо в Lupa.bg: 125 лева струва животът на един депутат

15:30 - 09 Август 2019
3321
Първо в Lupa.bg: 125 лева струва животът на един депутат

125 лева струват животът и здравето на един депутат. Това става ясно от обществена поръчка, пусната преди ден от администрацията на Народното събрание, научи Lupa.bg.

Парламентът събира оферти от застрахователни дружества за договори за 240-та избраници от началото на новата пленарна сесия. Прогнозната стойност на застраховките "Живот" е 30 000 лева без ДДС, което означава, че премията на един от депутатите е на стойност 125 лева. 

Застрахователен експерт обясни за Lupa.bg, че с подобна стойност парламентаристите могат да се възползват от доста сериозни обезщетения в случай на инциденти или болести. Срещу 125 лева редови гражданин може да се застрахова за средно 100 000 лева плащане при смърт. 80 000 би получил той, ако претърпи случка, причиняваща му трайна нетрудоспособност. 

В документите за обществената поръчка на Народното събрание изричне пише, че компанията, която ще предложи най-ниска оферта, трябва да предложи пълно покритие на депутатите ни - и в България, и по целия свят. Срокът на застраховките ще е една година, а събирането на офертите е до 27 август. Ден по-късно парламентът ще ги отвори и ще избере изпълнител. 

Снимка: БНР