Първо в Lupa.bg: Антон Божков остава на свобода

Новини
14:25 - 12 Март 2020
13375
Първо в Lupa.bg: Антон Божков остава на свобода

Апелативният спецсъд остави на свобода Антон Божков, син на хазартния бос Васил Божков. Съдът сметна че обвинението не конкретизирано. Досегашната мярка от 1 млн. лева се запазва. 

Спред съдиите адвокатите на Божков са прави, че не е посочен период на извършване на престъплението. Съдът оценява само писмените доказателства и пренебрегва гласовите на две свидетелки срещу сина на Божков. Съдът отказа да разглежда имота между Симеоново и Драгалевци, който е продаден на Стефан Софиянски. Нямало данни, че става дума за престъпление и пране на пари на тази сделка. Нямало риск Божков да се скрие или да извърши друго престъпление, категорипни бяха съдиите. 

Преди решението на съда адвоката на Антон Божков заяви, че му се нарушават правата и че той е жертва на това, че е син на баща си Васил Божков. Адвокат Даниела Доковска обяви паричната гаранция от 1 милион лева от предната инстанция като непосилна за клиента й. 

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Миналата седмица Специализираният съд пусна на свобода срещу 1 милион лева гаранция Антон Божков. Според съдия Пенка Велинова има минимални доказателства милионерският наседник да е извършил престъплението, в което е обвинен - пране на пари в полза на престъпна група. 
В съдебната зала стана ясно още, че Антон Божков и баща му Васил са съдружници в "Инфрахолдинг", чийто капитал е 58 млн. лв. и е формиран от вземания от различни дружества, свързани също с богаташа. 
Съдът посочи още, че по делото са разпитани и трима свидетели, две от тях са служителки в паспортната служба на МВР, където Антон подал документи за подновяване на международния паспорт, и работник, предоставил оперативни данни.

Обвинението срещу Антон Божков е за пране на пари.
Арестът на сина на бизнесмена идва дни след обвинението и срещу жената до него Елена Динева.
Срещу хазартния бос Васил Божков са повдигнати общо 11 обвинения, сред които за ръководене на организирана престъпна група, за принуда, за изнудване, за опит за подкуп и др.

Снимки: Агнес Методиева