Първо в Lupa.bg: Феновете на ЦСКА тласкат БФС към кучетата на УЕФА

Европейската футболна централа стартира разследване на последния кръг в първенството по сигнал

Спорт
11:00 - 28 Май 2019
2556
Първо в Lupa.bg: Феновете на ЦСКА тласкат БФС към кучетата на УЕФА

Феновете на ЦСКА показаха, че обичат и стоят зад отбора си. От няколко дни те стартираха кампания, чрез която искат да покажат какви безобразия стават в родния футбол.

На сайта на УЕФА, в който има специална секция за съмнителни мачове, привърженици на червените започнаха да пускат сигнали.

И хората в УЕФА видяха това, а съвсем скоро се очаква да стартират и процедура по разследване, тъй като мейлите са напълно достатъчни в приложението за борба с корупцията - вече повече от 100 официални.

Става дума за последния кръг от първенството, когато се реши титлата, а от състава на Черно море бяха извадени шестима футболисти, та варненци гостуваха в Разград с детската градина.

И така титлата за осма поредна година остана в ръцете на Лудогорец.

Шефът на комисията за "Етика и феърплей" към БФС генерал Васил Василев бе категоричен, че до момента в централата няма сигнал за нещо нередно, но очаква доказателства, върху които да се започне разследване от компетентните органи в България.

Скандалът избухна ден преди последния кръг на 24 май. Тогава вестник “24 часа” първи съобщи, че Черно море вади шестима от състава си за гостуването на Лудогорец в последния кръг. Ако варненци бяха взели и точка, то първи ставаше ЦСКА, при положение, че армейците спечелят домакинството си на Ботев Пд, което стана, макар и с гол в последната минута. Моряците обаче паднаха с 1:4 след комични голове, а "Ройтерс" отбеляза това в специален материал.

Последва новината, че Георги Китанов, Иван Дюлгеров, Виктор Генев, Пламен Димов, Георги Илиев и Петър Витанов са се провалили на проверка с полиграф за двубоя с червените, загубен с 1:3.

Оказа се, че е имало два теста. Първият е от фирма на бивш психолог на МВР, в който излезли още куп скандални неща, като залагане на мачове, използване на забранени вещества. След това играчите, които са били извадени от състава, се подлагат на доброволна проверка за втори път и резултатите им са отрицателни. След което публично отрекоха, че са участвали в уреден мач.

Много играчи в елита се вдигнаха в защита на Георги Илиев, който има общо 21 години в Черно море и е една от иконите за феновете.

От ЦСКА веднага пуснаха и декларация, в която дори заплашиха да се оттеглят от договора за телевизионните права в първенството, защото всички медии били навързани в едно.

Шефовете на Черно море пазят пълно мълчание, като се очаква да пуснат декларация днес.

През 2007 година УЕФА разследва варненци за договорен мач от турнира "Интертото" срещу отбора на Македония Гьорче Петров, но тогава не последва наказание.

Любопитен факт е, че и от Берое са планирали да направят тест с полиграф на свои играчи, но след това са се отказали след избухването на скандала.

В мача, спечелен от ЦСКА с 3:1, Георги Китанов нямаше право да играе, защото е със статут на преотстъпен от червените. Петър Витанов пък бе резерва, което също буди недоумение.

Според закона проверката с полиграф не носи някакви правни последствия и едва ли някой ще си признае, че е участвал в договорка на мача.

От МВР и прокуратурата отричат да са получили сигнал за подобно престъпление, но не е изключено да се самосезират.