Първо в Lupa.bg: Искат касиране на изборите в София

Никой не знае дали броят на подписите на избирателите съвпада с броя на бюлетините, казват Георги Неделчев и Даниел Божилов

Политика
15:40 - 03 Ноември 2023
8511
Първо в Lupa.bg: Искат касиране на изборите в София

Изборите трябва да паднат, ако имаме правораздаване. Това алармира пред Lupa.bg Даниел Божилов, кандидат за общински съветник от Български съюз за директна демокрация. Той и Георги Неделчев, който беше кандидат-кмет на столицата от името на БСДД, внасят жалба до Административния съд в София с искане изборите да бъдат касирани.

Двамата оспорват валидността на всички протоколи, издадени от секционните избирателни комисии, защото съдържат вписването на неверни обстоятелства в тях, и настояват съдът да определи резултатите от вота като незаконосъобразни. 

Какви са мотивите им? „Броят на гласувалите избиратели според положените в части I и II на избирателния списък подписи се разминават като брой за различните видове избори. По същество това е невъзможно, тъй като

на изборите, проведени на 29.10.2023 г. в избирателните секции беше налице избирателен списък с една графа и беше полаган от избирателите един подпис, без значение дали този избирател упражнява право на глас на всички видове избори или само на част от тях”, обясняват двамата в жалбата.

„Според закона трябва да се броят подписите – има отделна графа за това! Или трябваше да има 4 графи за подпис, или да се запише за кой точно избор (кмет, общински съветници, районен кмет) гласува избирателят. И ако не използва всички опции - останалите бюлетини да не се броят. Сега обаче подписи няма и не може да се упражни контрол дали числото на бюлетините съвпада с числото на подписите", обясни пред Lupa.bg Даниел Божилов.

Според Божилов и Георги Неделчев в 99,9% от протоколите това число е различно. „Следователно в протоколите са записани неверни данни, които не отговарят на обективното фактическо положение при гласуването”, категорични са двамата.  

„Моля да бъде извършена съдебна експертиза, като вещото лице установи в каква част от протоколите на Секционните избирателни комисии има разминаване между посочените цифри брой на положени подписи в Избирателния списък между различните видове избори”, пише още в жалбата.