Първо в Lupa.bg: Кирил Петков закрива Междуведомствения център в ГДБОП?

Политика
17:00 - 04 Февруари 2022
9366
Първо в Lupa.bg: Кирил Петков закрива Междуведомствения център в ГДБОП?

Междуведомственият координационен център на ГДБОП спря работа, твърдят пред Lupa.bg кадри на вътрешното ведомство. Официално той не е закрит, но неговите служители са върнати в различни структури на МВР и други държавни ведомства.

Междуведомственият координационен център бе създаден през 2015 г. и в него влизат няколко дирекции и агенции: Главна дирекция "Борба с организираната престъпност"; Главна дирекция "Национална полиция";  Главна дирекция "Гранична полиция"; Държавна агенция "Национална сигурност";  Агенция "Митници";  Национална агенция за приходите;  Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация".

Центърът трябва да поддържа 24 часово оперативно дежурство – да събира, обработва и анализира информация за стоки и товари по конкретни случаи, както и за стоки предмет на контрабанда. Да извършва анализ и мониторинг на рискови транспортни средства, стоки и товари чрез координирани съвместни действия на държавните структури представени в центъра.

По непотвърдена информация НАП, ДАНС и Икономическа полиция са изтеглили служителите си от Центъра. Подвижните патрули на Митниците за контрол на стоки и товари също са без достъп до обобщена информация.

“Ако Центърът не възстанови своята работа, държавата ще губи пари от акцизи, бандероли... Информацията ще се бави и данъчните и митническите  престъпления по-трудно ще се разкриват. Вземете случая с нелегалните 347 000 къса цигари, спипани в София. Ако Центърът работеше, вторият камион, нямаше да избяга и престъплението щеше да бъде разкрито веднага, а не стоката да стига до столицата“, коментира експертът по сигурността Иво Атанасов.

На 24 януари бе проведена спецакция от ГДБОП за пресичане разпространението на цигари без акцизен бандерол в София. При претърсване на склад, два тира и лек автомобил са намерени и иззети общо 347 000 къса тютюневи изделия без акцизен бандерол.

Задържан е 33 – годишен мъж с криминалистически регистрации.
По случая е образувано досъдебно производство, като работата по него продължава под наблюдението на Софийска районна прокуратура.