Първо в Lupa.bg: Коронавирусът е най-заразен ПРЕДИ първия симптом

Свят
18:50 - 15 Април 2020
6747
Първо в Lupa.bg: Коронавирусът е най-заразен ПРЕДИ първия симптом

Коронавирусът е най-заразен не по време на първата остра фаза от COVID-19 или когато болният вече има кашлица, а около 2 до 3 дни преди първия симптом. Шокиращото разкритие е дело на ухански медици и е било публикувано в престижното издание Nature в ранните часове днес. 

Според наблюденията на медиците върху 94 пациенти в първия епицентър на заразата, за които е доказано наличието на SARS-CoV-2 вирусният товар на цели 77 от тях е показал, че те са заразни още преди да развият какъвто и да е симптом. Тогава е бил и пикът - като един от всеки тях е бил способен да предаде вируса не на средно 2,5 души, а на цели шестима. 44% от тях са имали пик на вирусния товар малко преди същинското разкритие на клиничната картина и например, са проявили симптом като главоболие. 

Специалистите са на мнение, че по отношение на заразността, коронавирусът много повече прилича на грипа, за разлика от ТОРС и доказват, че епидемията през 2003 г., убила около 1500 души, е била сравнително лесно ограничима именно заради факта, че този коронавирус можеше да се предаде от един човек на друг само след проява на симптоми.