Първо в Lupa.bg: Медсестри искат екипировка срещу коронавируса

Здравните работнички са категорични, че няма да лекуват без защитно облекло

У нас
17:30 - 26 Февруари 2020
4568
Първо в Lupa.bg: Медсестри искат екипировка срещу коронавируса

Медицински сестри се срещнаха днес със здравния министър Кирил Ананиев, за да му поискат защитно облекло срещу коронавируса. Те обясниха пред Lupa.bg, че повечето болници не са инструктирани как да се борят с опасната зараза, та камо ли да имат осигурени предпазни екипировки.

„Сред колегите цари паника. Те са категорични, че няма да лекуват болни от Covid-19, без да е премахнат риска за здравето им. Не може 3 предпазни облекла да се ползват от 6 екипа. Цяла година говорим, че здравеопазването е въпрос на националната сигурност и ето нашите думи сега се потвърждават”, коментира ситуацията със смъртоносното заболяване Мая Илиева, председател на Синдиката на българските медицински специалисти.

По думите й на срещата с министъра колегите й ще търсят също причината за забавянето на исканото увеличение на парите им. „Кирил Ананиев ни гарантира, че в средата на февруари ще усетим промяна в месечното ни възнаграждение. Ние поискахме да получаваме месечно две минимални работни заплати, той обаче е заложил в НРД-то 950 лв. В края на месеца сме, а няма разлика в парите ни”, категорична е медсестрата.

Тя обясни, че увеличението на парите им сега щяло да дойде изцяло от НЗОК, а не от целия приход на болниците, както преди време е обещал министърът.