Първо в Lupa.bg: Нинова изгони медиите от пленума

Кирил Добрев докладва "успеха" на партията от изборите и вини местните структури за провалите

Политика
11:50 - 17 Ноември 2019 (обновена)
3784
Първо в Lupa.bg: Нинова изгони медиите от пленума

Лидерът на БСП Корнелия Нинова косвено изгони представителите на медиите от киносалона в централата на "Позитано" 20. Въпреки че дневният ред от дни е известен на журналистите, те не бяха допуснати в залата дори, за да чуят доклада на ръководството за резултатите от местните избори.

Бившият говорител на парламентарната група на червените Атанас Мерджанов изрично направи предложение те да бъдат допуснати вътре, но то не беше гласувано. А по партийната телевизия на Столетницата - БСТВ, вместо пряко излъчване на пленума, върви бодряческа музика, в тон с доклада на дясната ръка на Нинова Кирил Добрев. 

Добрев обявил пред членовете на Националния съвет, че БСП се доказала като единствената алтернатива, но признал, че на места структурите се били пуснали по течението, а всеки опит да бъдат вкарани "в ред", се възприемал като "вмешателство отгоре". 

По повод разгромяващия доклад на опозицията в партията, внесен от 50 членове на пленума в петък, който вместо успех на изборите, констатира свиване и капсулиране на представителството на социалистите в местната власт, Добрев обявил, че оставили всички организации сами да се ръководят от националната платформа "Визия за България". И казал, че нито един кандидат, поискал съдействие от "Позитано" 20, е бил подкрепен. В същото време обаче отправил остра критика срещу местните структури. 

Иначе единствените числа, които заместникът на Нинова представил пред пленума, било за похарченото за медийната кампания. Според присъстващи висши социалисти на заседанието, Добрев е пренаписал части от доклада си след внесения алтернативен прочит за случващото се в левицата от опозицията в нея. И признал тежката загуба - и от организационен, и от изборен аспект във Варна и Сандански. А гласът за БСП отишъл при протестния вот и модерно мислещите. "Сериозният процент, който ни подкрепя на национални избори, не ни подкрепя на местни заради лошия образ на местните структури", обявил Добрев, с което предизвикал остра реакция от голяма част от присъстващите на заседанието. 

Преди влизането си в централата, лидерът на ПЕС Сергей Станишев коментира: "Трябва да се види дали има желание за осмисляне на грешките и за промяна, която да помогне да се спечелят следващите избори, коментира президентът на ПЕС Сергей Станишев преди началото на форума. Големият въпрос е защо БСП губи избори трета поредна година. Ако сега пак да заметем нещата под килима, не ни очаква добра перспектива за следващите парламентарни избори". "БСП оцеля в прехода, защото се социалдемократизира, стана модерна и приемлива за българите, а сега губи основни свои характеристики в резултат на политиката на ръководството, допълни Станишев. 

Алтернативния доклад пред членовете на НС представя бившият зам.-здравен министър Емил Райнов, който е сред подписалите го.