Първо в Lupa.bg: Няма и няма да има ваксини у нас

Здраве
16:40 - 21 Октомври 2020
5135
Първо в Lupa.bg: Няма и няма да има ваксини у нас

Противогрипни ваксини в страната няма, няма и да има. Това обявиха пред Lupa.bg двата най-големи вносителя на едно- и двукратните инжекции с 4 щама на инфлуенцата, определени от СЗО за идния сезон. Оказва се, че внос няма и не се знае дали изобщо ще има доставки до България до края на ноември, когато е пределният срок за масовото ваксиниране срещу инфекцията. Това поставя пред свършен факт и личните лекари, които имат задължение да боцнат безплатно пенсионерите, и фармацевтите, които са заринати от дълги списъци на чакащите за ваксините. 

Оказва се, че десетки хиляди българи са се наредили с надежда да успеят да се доберат до тях, но първата партида беше изчерпана още в края на септември навсякъде. "Софарма" и "Фьоникс фарма" нямат никаква информация дали изобщо ще има нов внос. В същото време в интернет пространството се завъртя черен пазар на ваксините с баснословни суми между 70 и 100 лева за една доза, купена от чужбина и пренесена у нас в неясни условия за транспорт и съхранение. Редовната цена варира между 20 и 25 лева. 

Дефицитът на инжекционните разтвори тази година се дължи на многократно по-голямото търсене, обясняват фармацевтите. И го сравняват с опашките за банани в късния соц по Коледа и с празните рафтове по време на Лукановата зима. 

Снимка: Агнес Методиева