Първо в Lupa.bg: Отнемат лекарските права на Мангъров?

Топ
19:26 - 05 Декември 2021
11397
Първо в Lupa.bg: Отнемат лекарските права на Мангъров?

Българският лекарски съюз най-верояно ще отнеме докторските права на скандалния доц. Атанас Мангъров за срок от 3 месеца до 1 година, научи Lupa.bg. Решението почти сигурно ще бъде оповестено още следващата седмица, когато БЛС се събира на извънредно заседание, за да гледа официално депозирана жалба срещу инфекциониста, който от 2 години не спира да омаловажава пандемията от Ковид-19.

Доц. Мангъров нарушава основни текстове от Кодекса за професионална етика на лекарите в България, твърди негов колега в сигнал до Българският лекарски съюз. БЛС оповести, че ще разследва обвиненията, според които с множеството си неверни твърдения за коронавируса и пандемията Мангъров не действа в интерес на живота и физическото здраве на пациентите и уронва честта и достойнството на лекарската професия.

Сигналът на д-р Петър Петров е базиран на интервю на Мангъров, дадено на 2 ноември пред радио "Фокус", в което инфекционистът твърди, че ваксините не са ефективни, сертификатите са дискриминация, тестовете за деца са ненужни. Прочее, доцента има още поне 50 подобни медийни изяви в последната година и половина. Самият той демонстративно не носи маска дори в градския транспорт и отказва да се ваксинира.

Комисията по професионална етика на БЛС вече е поискала обяснения от Мангъров, които той следва да даде до вторник, 7 декември. Инфекционистът носи отговорност по Закона за съсловните организации и може да бъде порицан, глобен с 1 до 5 минимални заплати, и дори да бъде заличен от лекарската колегия за 3 месеца до година.

"Още преди година имаше сигнали срещу доц. Мангъров в БЛС с настояване да бъде санкциониран заради медийните си изяви. Тогава обаче съюза не пожела да вземе отношение, за да не го превръща в жертва и така да увеличи популярността му, което се оказа груба грешка - хиляди хора бяха облъчени от глупостите му. Десетки колеги обаче заплашиха, че ще напуснат Българския лекарски съюз, ако съсловната организация не декларира явно, че не само не подкрепя опясни за живота и здравето на хората становища като това на доц. Мангъров, но и го санкционира за поведението му. Сега със сигурност БЛС ще се разграничи от него, възможно е и правата му на доктор да бъдат замразени", разкрива пред Lupa.bg човек от тясното ръководство на БЛС.

На снимката: Доц. Атанас Мангъров се вози със свалена маска в градския транспорт в София. Фотосът е направен миналата седмица