Първо в Lupa.bg: Петима в битка за шеф на Народния театър

Актуални новини
12:57 - 02 Декември 2021
15708
Първо в Lupa.bg: Петима в битка за шеф на Народния театър

Петима творци влизат в битка за директор на Народния театър "Иван Вазов", научи Lupa.bg от свои източници в Министерство на културата. Това са актьорите Мариус Донкин, Бойка Велкова и Сава Драгунчев и режисьорите Бойко Богданов и Васил Василев. Крайният срок за подаване на документи за участие в конкурса бе 1 декември, макар че днес самата обява за състезанието липсва на сайта на ведомството. 

Мариус Донкин иска да ръководи Народния театър още 5 години

Настоящият шеф актьорът Мариус Донкин, чийто 5-годишен мандат изтече на 1 септември, пръв е подал документи за участие. Известният актьор е в трупата на Народния от близо 40 години. Той пое ръководството на театъра в трудни времена, но си навлече гнева на част от трупата заради свалянето от афиша на знакови постановки на именити режисьори като Александър Морфов, Явор Гърдев, Теди Москов. Самият Донкин е най-възрастен сред кандидатите - той е на 71 години.

Бойка Велкова постави като режисьор в Сатиричния театър „Империя на красотата - Мадам Рубинщайн“ и самата тя участва в главната роля 

По информация на Lupa.bg за пръв път жена кандидатства за директор на Народния театър и това е известната театрална и филмова актриса Бойка Велкова. Носител е на няколко награди "Аскеер" и "Икар" за главна женска роля. Тя също от дълги години е част от трупата на Народния. През последните години работи и като режисьор и постави пиеси както в Народния театър, така и в Сатирата. В своята над 115-годишна история театърът не е имал за директор жена.

Ученикът на Ламбо - Сава Драгунчев също е подал документи за участие в конкурса

Още един актьор от Народния театър - Сава Драгунчев също ще участва в конкурса. Той е ученик на Стефан Данаилов и бе негов асистент в НАТФИЗ. Драгунчев е и режисьор и преподавател в Театралната академия, доктор на науките и участник в емблематични спектакли в Народния. 

Режисьорът Бойко Богданов има опит като театрален директор

Четвъртият кандидат е театралният и оперен режисьор Бойко Богданов, който известно време поставяше и спектакли в чужбина. Той беше директор на Нов драматичен театър „Сълза и смях“ – София, както и режисьор в Театър "София" и главен режисьор на Русенската опера.

Сегашният шеф на Плевенския театър и бивш зам.-министър на културата Васил Василев също гледа към високия пост в Народния

Режисьорът и настоящ директор на Драматично-кукления театър "Иван Радоев" в Плевен Васил Василев също иска да е шеф на Народния. Той е бил общински съветник от БСП в Ловеч, директор на Ловешкия театър, а по времето на министър Петър Стоянович - зам.-министър на културата.

Изискванията към кандидатите за директор на Народния театър включват висше образование в областта на изкуствата и магистърска степен в специалността "Театрално изкуство", най-малко 5 години професионален опит в областта на културата и организационна и управленска компетентност. Кандидатите трябваше да представят концепция за развитието на Народен театър "Иван Вазов" за срок от пет години, която ще бъде обсъдена на събеседване с кандидатите.