Първо в Lupa.bg: Призоваха Вежди Рашидов на разпит

Бившият министър на културата отговаря на кръстосани въпроси на прокурори и адвокати

Новини
13:04 - 25 Юни 2020
3583
Първо в Lupa.bg: Призоваха Вежди Рашидов на разпит

Бившият министър на културата и настоящ шеф на парламентарната комисия по култура Вежди Рашидов ще се яви на разпит по делото срещу срещу бившия шеф на НДК Мирослав Боршош и експредседателя на Съвета на директорите Валентин Кръстев.

Lupa.bg научи, че Вежди ще даде показания утре малко след 13,00 часа в Съдебната палата, където адвокати и прокурори ще го подложат на кръстосан разпит. 

Боршош и Кръстев са обвинени в нецелево разходване на средства и в умишлена безстопанственост, от която са последвали щети за НДК в размер на 3 431 146,06 лв. Сумата била разходван за заплащане на разходи, които не са свързани с дейностите, за които са били отпуснати. Става дума за 15 сделки. Съдът допусна срещу двамата иск от страна на НДК за около 500 000 лева и от държавата за близо 3,5 млн. лева.

Срещу бившия директор на НДК са повдигнати обвинения за нецелево разходване на целево определени средства от бюджета, умишлена безстопанственост, сключване на множество неизгодни сделки, длъжностно присвояване и принуда.

Валентин Кръстев пък е обвинен, че е осъществил принуда спрямо трима служители, назначени за членове на комисията по провеждане на обществената поръчка за ремонта на НДК, които накарал със заплахи да подпишат протокол, с който се занижават техническите показатели на едни от участниците и се завишават - на друг.