Първо в Lupa.bg: Радан Кънев издигнат за лидер на ДСБ

Новини
14:57 - 25 Януари 2022
3532
Първо в Lupa.bg: Радан Кънев издигнат за лидер на ДСБ

Радан Кънев е номиниран за лидер на ДСБ от тъмносинята организация в Бургас, научи Lupa.bg от десни активисти. 

В момента текат сроковете за номинации за нов председател на тъмносинята партия.

На Национално събрание, организацията трябва да избере нов лидер и ръководство, след като ген. Атанас Атанасов подаде оставка след лошите резултати на организацията на последните парламентарни избори.   

Призиви старият лидер отново да се върне начело на ДСБ започнаха веднага след изборите. Мнозина тъмносини смятат, че само Кънев може да изправи партията на крака.

"Браво на Бургас, Радан е човекът!", написа преди минути тъмносиният Юрий Балчев. 

Партията „Демократи за силна България", която е част от коалицията "Демократична България" ще избира нов председател след месец. Това ще стане на национално събрание на партията, което ще се проведе на 12 февруари в НДК.

Съобщението за това е публикувано в "Държавен вестник" от председателя в оставка Атанас Атанасов. Събранието ще е в състав от 600 делегати. В дневния ред освен стандартните доклад на председателя и политическа дискусия е заложен и избор на Национално ръководство, и на Национален вътрешнопартиен арбитраж. 

Атанасов подаде оставката си след слабите резултати на изборите. На изборите на 11 юли ДБ събра 12.64% от гласовете за парламент, а през ноември резултатът падна до 6.37%.Оставка подаде и лидерът на ДБ Христо Иванов. Националната конференция на ДаБг е в събота, когато той ще бъде преизбран, тъй като е единственият номиниран.

Клубовете в ДСБ продължават да събират номинации на председател. От думите на Атанасов след изборите се разбра, че той се кандидатира отново за поста. Другият известен до сега претендент е дългогодишният председател на партията за софийския район "Лозенец" Елена Спасова. Тя обяви на 2 декември във Фейсбук профила си, че ще се кандидатира за поста. "Знам как трябва да изглежда тази партия и знам как трябва да се управлява. Не, не искам да съм депутат. Знам какво не трябва и кое трябва. Знам, че е тъпо да нямаш смелост да свикаш събрание и да, аз ще го свиквам редовно", пише Спасова.