Първо в Lupa.bg: Радев забрани на дъщеря си да участва в новия филм на Максим Генчев

Президентът гневен от злостните нападки на Корнелия Нинова срещу Дарина

Култура
11:35 - 06 Януари 2023
21563
Първо в Lupa.bg: Радев забрани на дъщеря си да участва в новия филм на Максим Генчев

Румен Радев е настоял пред дъщеря си Дарина да се откаже от ролята си в новия филм на Максим Генчев, посветен на цар Иван Александър, чиито снимки ще започнат през пролетта, научи Lupa.bg. Ядосан от развихрилия се скандал покрай последната лента на Генчев "Ботев", който се прехвърли и върху бъдещия му проект с участието на президентската щерка, Радев е посъветвал Дарина да се оттегли доброволно и да избегне повече всякакви атаки срещу себе си и срещу семейството си.

През последните седмици амбициозният и скандален режисьор на няколко пъти съобщи публично, че е избрал красивата и талантлива третокурсничка от НАТФИЗ за ролята на младата и красива Сара, която пленява сърцето на цар Иван Александър и българският владетел я взима за втора съпруга, изоставяйки вече остаряващата Теодора. По думите на самия Генчев снимките на лентата започват през април, а по план най-късно през януари 2024-а филмът "1349 лето Господне" трябва да бъде по кината.

Дарина Радева вероятно ще откаже ролята на Сара в новия филм на Максим Генчев

Досега наследничката на държавния глава се е изявявала единствено на театралната сцена на академията. Самият Генчев, който и политически подкрепя през годините Румен Радев, засипа с хвалби дъщеря му: "Дарина е дар за българското кино от класата на Коканова. Гласът й е водопад в пустинята, емоцията й е чиста и дълбока, лицето й е за четката на Рафаело".

В лентата на Генчев студентката от класа на актьора доц. Пенко Господинов ще играе любовница, а след това и съпруга на цар Иван Александър, в чиято роля ще се превъплъти актьорът Ники Илиев. Филмът е спечелил конкурс по време на редовна сесия за филмопроизводство в БНТ. Обществената телевизия отпуска 285 000 субсидия за проекта.

Сюжетът е по пиесата на Иван Вазов „Към пропаст“. За нейното създаване писателят се основава на повестта си „Иван Александър“, вземайки историческия факт за женитбата на цар Иван Александър с еврейката Сара, което води до поредица от пагубни последствия за държавата.

В ролята на царица Теодора – съпругата на царя, ще влезе младата актриса Неда Спасова, която стана звезда от сериалите „Откраднат живот“, където играеше медицинска сестра Кая Райкова, и с ролята си на полицайката Елена Давидова в кримката „Братя“.

Според Генчев дъщерята на Румен Радев се появила на кастинга именно за ролята на любовницата Сара – еврейка по произход. Дарина Радева била абсолютно подготвена за кастинга и бързо впечатлила Генчев и екипа му, които без колебание я избрали за ролята. 

По време на изслушването вчера в комисията по култура и медии обаче генералният директор Емил Кошлуков опроверга режисьора, като заяви, че като продуцент представител на БНТ присъства на кастингите за актьори за "1349 лето Господне" и те ще се проведат през март-април. 

Емил Кошлуков обяви, че БНТ е отпуснала пари за филма на Генчев за цар Иван Александър преди да се провеждани кастинги за актьори

Той подробно разясни на соцлидерката Корнелия Нинова, която го засипа с остри критики и атакува грозно президента чрез дъщеря му, какъв е механизмът за отпускане на пари за български филми и сериали.

Кошлуков уточни, че проектът се одобрява първо на база сценарий и режисьорска експликация, далеч преди да е ясно какъв ще бъде актьорският състав. Поради тази причина и в БНТ не са знаели, че Максим Генчев е имал намерение да покани дъщерята на президента Дарина Радева за главна роля.

След като се одобри проектът се представя окончателния вариант на сценария, съпътствани от продуцентски бележки и едва след това идват предложенията за актьорски състав.

По време на изслушването лидерът на БСП Корнелия Нинова отправи остри въпроси към Кошлуков и го попита вярно ли е, че БНТ финансира филм с дъщерята на президента, а той й отговори: "Питате ме дали президентската дъщеря участва във филм на БНТ. Да, участва във филма, защото съпругата на президента почина, една от дъщерите също, почина и самият президент и остана само Станка Желева".

Корнелия Нинова грозно атакува президента чрез дъщеря му

В случая шефът на обществената медия визира документален филм за първия демократично избран президент на България след 1989 г. д-р Желю Желев, но по този начин с тънка ирония той отговори на Нинова и я посъветва да не вярва на лъжи, изписани в жълтите медии, а да проверява фактите. "Не познавам дъщерята на г-н Радев, трябва да взема да видя това момиче", каза шеговито Емил Кошлуков.

В отговор соцлидерката поиска Сметната палата да направи одит на БНТ, като бе подкрепена от Тома Биков от ГЕРБ. 

По време на дебата в комисията по култура лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов, както и други депутати призоваха близките на политиците да не бъдат вкарвани в политически дебат. "Децата на политиците не бива да бъдат закачани. Дори мафията не посяга на жените и децата", настоя Костадинов.

Президентската дъщеря бе защитена и от политици от ГЕРБ. Всъщност Румен Радев бил най-гневен на Нинова, която единствена го атакува, използвайки дъщеря му. В социалните мрежи актьори и политици защитиха Дарина Радева и заявиха, че тя има право на своя собствена кариера и 22-годишното момиче не трябва да става жертва на политическите амбиции, възходи и грешки на баща си.  

Румен Радев често присъства на студентски спектакли на дъщеря и ходи с нея на театър

Дарина Радева е родена на 8 май 2001 г., а нейна майка е бившата съпруга на Румен Радев - Гинка Кесякова. Родителите ѝ се развеждат през 2014 г., а две години по-късно Радев се жени за сегашната си съпруга Десислава.

След като завършва училище през 2020 г., дъщерята на президента започва обучението си в класа на доц. Пенко Господинов през същата година, като ѝ предстои да се дипломира през 2024 г. Докато бе гимназистка, тя играеше в училищната трупа „Ле Страпонтен“ на столичното 35 СЕУ „Добри Войников“. Заедно със съучениците ѝ репетираха основно на френски език и участваха в редица международни фестивали и конкурси, откъдето се прибираха с отличия и награди.

След като завърши средното си образование през 2020 г., Дарина кандидатства в НАТФИЗ и бе сред първите приети в специалност „Актьорско за драматичен театър“. В семейството ѝ няма други, които да се занимават с изкуство, но тя от дете мечтаела за голямата сцена.