Първо в Lupa.bg: Силов бос се настанява на "Капитан Андреево"

Новини
17:34 - 27 Май 2022 (обновена)
7832
Първо в Lupa.bg: Силов бос се настанява на "Капитан Андреево"

Службите за сигурност в лицето на ГДБОП и ДАНС се дистанцираха от твърденията на ръководството на БАБХ за хаоса на ГКПП "Капитан Андреево", като при закрити врата в парламентарната комисия по антикорупция в четвъртък са обяснили, че случаят не ги касае.
 
След като депутатите чуха шефа на фирма “Евролаб 2011” Васил Димитров, който се оплаква от рекет и натиск, от страна на зам.-министър Иван Христанов и шефа на БАБХ, зам.-председателят на комисията Георги Георгиев в прав текст попита началника на Агенцията по храни Георги Даскалов дали ще си подаде оставката. 

Нито Даскалов, нито Иван Христанов дадоха подробности в комисията относно хвърлените преди това обвинения за предложени им два подкупа в размер на 100 000 лева и 6 млн. лв. Обвиненията, че “Евролаб 2011” може да е замесена в контрабанда, се сведоха до думите “вероятно” и “може би”, макар на всички да е ясно, че стоката стига до лабораторията след щателна проверка от гранична полиция, митница и скенер.

От изложенията на двамата управляващи се разбра, че проблемът с “Евролаб 2011” настанал още в края на декември м. г, когато бил подписан договора. Озадачаващо е обаче, че те цели 5 месеца са си мълчали по въпроса. Внезапната атака срещу фирмата, без предварителна подготовка на държавата да посрещне колоната от тирове и обработката на стоката, може да наведе на мисълта, че се е действало на “юруш” или “под команда”, коментира член на парламентарната комисия пред Lupa.bg. 

Васил Димитров и адвоката на "Евролаб 2001" по време на изслушването в парламента в четвъртък

В парламента зам.-министър Иван Христанов и Даскалов не отговориха на въпроса за разходите, които сега ще се направят, за да се обработват камионите, както и какво ще е съотношението към приходите. Както стана ясно, инспектори от цялата страна са командировани на границата и са  “преквалифицирани” на носачи на плодове и зеленчуци и за това ще се бръкне в държавния бюджет. "Това не е най-важното", заяви Христанов.

Въпреки уверенията, че държавата поема изцяло контрола, шефът на БАБХ намекна, че при необходимост, може да  се наеме друга фирма. Така плъзналите слухове, че цялата дандания се прави, за да може определен играч да се настани на терен, се затвърдиха още повече. Според запознати, на границата вече се спряга името на силов бос, който минава за приближен до "Продължаваме промяната". 

Междувременно хаосът с тировете на границата не спира вече цяла седмица. Опашката от тежкотоварни камиони не секва от неделя вечерта.

Зам.-министъра на земеделието Иван Христанов поведе лична битка за контрола на ГКПП "Капитан Андреево"