Първо в Lupa.bg: Слави праща мутри на депутатите си

Политика
21:02 - 08 Юни 2022
15197
Първо в Lupa.bg: Слави праща мутри на депутатите си

Слави Трифонов е заплашвал народни представители от партията си, че ако "го предадат", ще си имат сериозни проблеми с него. Той дори искал те да бъдат подложени на детектор на лъжата, за да се види дали са му лоялни, научи сензационно Lupa.bg.

Днес от сутринта Дългия привиквал депутатите от "Има такъв народ", като изпращал джипове с охранители, за да ги вземат дори от домовете им и да ги заведат при него. "На килимчето" при бившия шоумен вече са минали около 15 народни представители. Лидерът оказвал сериозен натиск и отправял дори заплахи към тях, за да не напускат групата на "Има такъв народ" и по повод бъдещото им поведение в парламента, твърди източник на Lupa.bg. На срещите са присъствали и официалният лидер на парламентарната група Тошко Йорданов и дясната му ръка Виктория Василева.

Видеото, с което днес следобед Трифонов съобщи, че се оттегля от правителството, е било записано късно снощи в офиса на партийната му телевизия, научи още Lupa.bg. За него знаели много малък кръг от хора, дори депутатите от ИТН не знаели, че вече няма да са част от правителството.

Съмнения, че депутати от ИТН ще се отцепят, се появиха часове, след като Трифонов обяви, че партията напуска управляващата коалиция, а в отговор премиерът Кирил Петков даде да се разбере, че "Промяната" ще разчита на негови депутати при гласуванията в пленарната зала. "Правителство на малцинството е много по-добро от правителство, в което непрекъснато се извиват ръце. Готови сме на този вариант", заяви многозначително Петков.

Привличането на хора от ИТН и разцепление на партията на Трифонов очевидно е подготвян от "Промяната" вариант, за да остане правителството на власт. "Аз вярвам, че в ИТН има хора, които също са срещу корупцията. Вярвам, че има потенциал в депутатите на ИТН да подкрепят това правителство. Оставяме ги да направят своя избор", заяви Кирил Петков по време на пресконференцията си днес следобед.

Според неофициална информация, от поне месец в “Промяната” се готвят за такъв подмолен сценарий и вече са успели да привлекат на своя страна около 15 от 25-те депутата на Трифонов. Според спекулации сред “вербуваните” попада и министърът на енергетиката от ИТН Александър Николов, който е възможно да остане в правителството. Мълви се, че до последно "на кантар" е бил и спортния министър Радостин Василев, който обаче в последния момент избрал все пак да е в отбора на Слави Трифонов.

Малко по-рано днес Станислав Балабанов от "Има такъв народ" обвини Кирил Петков в опити за купуване на депутати. "Всъщност в момента ще се опитат да направят всичко възможно да купуват депутати, не само от нас, предполагам, че ще пробват и от други политически формации от опозицията, само и само да запазят уродливото си лице, за съжаление, което най-после лъсна, по отношение на колектива и парламентарната група. Аз съм сигурен, че ние сме отбор и ще продължим да бъдем такъм отбор, защото силата е в истината", заяви Балабанов.

Шефът на ПГ на ИТН Тошко Йорданов също заяви, че Кирил Петков се е опитвал да купува депутати от партията. "А има наглостта да се опитва да подкупва хора от парламентарната група на ИТН, той ли е борбата в мафията?! Интересно ми е да видя как ще намерят депутати от Има такъв народ", заяви лидерът на парламентарната група.

Очаквайте подробности по-късно тази вечер само в Lupa.bg